Sapte societati comerciale monitorizate de FMI urmeaza sa primeasca ajutoare de stat care constau in stergeri de datorii, dar si in acceptarea de catre autoritati a conversiei creantelor in actiuni. Asta dupa ce recent Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta interzicerea acordarii a orice fel de scutiri sau de esalonari.

Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov, Electroputere Craiova, Metalurgica Aiud, Aversa Bucuresti si Griro Bucuresti vor primi din partea statului iertarea pentru datoriile acumulate si respectiv in cazul GES Scaieni - acceptul pentru conversia creantelor in actiuni, ne-au declarat surse din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Potrivit surselor noastre, in aceasta saptamana, Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa-si dea acceptul pe acest proiect de lege. “Sapte societati monitorizate de FMI au dreptul la inlesniri in urma acordului cu UE“, ne-au mai spus sursele citate. Sursele din cadrul AVAS mai spun ca aceasta masura a fost luata pentru ca altfel Tractorul, Rulmentul si Electroputere nu aveau nici o sansa sa mai fie privatizate. Reamintim ca, in urma negocierilor pe care autoritatile romane le-au avut cu expertii Fondului Monetar International (FMI) la inceputul acestui an, AVAS s-a angajat sa privatizeze sau sa lichideze pana la sfarsitul lui iunie societatile Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov si Electroputere Craiova. Numai ca in lipsa semnarii unui nou memorandum intre Romania si FMI aceste negocieri nu au decat o valoare de referinta, termenul de 30 iunie nefiind unul “batut in cuie“, dupa cum spun reprezentantii Autoritatii.

Guvernul isi da cu stangul in dreptul

Pana aici nu ar fi nici o problema, numai ca, la inceputul lunii trecute, Executivul a dat o ordonanta, respectiv Ordonanta de Urgenta nr. 26/2005, prin care toate dispozitiile referitoare la acordarea de inlesniri sau scutiri la plata obligatiilor bugetare restante au fost abrogate. De aceea, prin aprobarea acestui proiect de lege prin care se urmareste stergerea datoriilor bugetare a mai multor societati din portofoliul AVAS, Guvernul isi da cu stangul in dreptul. Cei trei colosi acumuleaza datorii de 6.400 de miliarde de lei In prezent, datoriile adunate ale celor trei colosi la bugetul de stat consolidat dau suma de aproximativ 6.400 de miliarde de lei (peste 176 de milioane de euro). Astfel, compania Tractorul Brasov este fruntasa, cu datorii de circa 3.700 de miliarde de lei, urmata fiind de Rulmentul Brasov cu aproximativ 1.400 de miliarde de lei si de Electroputere Craiova cu aproape 1.300 de miliarde de lei.