Statul a amanat a doua oara termenul de depunere a ofertelor, motivand o solicitare din partea unui concern strain.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri prelungirea pana pe 20 ianuarie a termenului pana la care societatile interesate pot depune oferte pentru privatizarea SC ELECTROPUTERE SA Craiova. Aceasta este a doua prelungire a termenului de depunere a ofertelor, dupa ce uzina a fost scoasa a cincea oara la privatizare, in noiembrie 2005. Prima prelungire a termenului de depunere a ofertelor a expirat astazi.

Potrivit unui comunicat de presa al AVAS, decizia unei noi prelungiri a fost luata la solicitarea unei firme straine, care a cerut un ragaz pentru a-si putea imbunatati oferta. Numele acesteia este insa tinut secret de responsabilii din cadrul AVAS, care spun ca vor face publice numele firmelor interesate de preluarea ELECTROPUTERE dupa expirarea termenului de depunere a ofertelor. Potrivit AVAS, trei firme romanesti si una straina au cumparat caietul de prezentare al intreprinderii in urma publicarii anuntului de privatizare.

Neoficial, romanii interesati de intreprinderea craioveana ar fi Tender Group - patronata de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, Serviciile Comerciale Romane (SCR) - condusa de Stefan Vuza (un nume asociat de presa, in ultima vreme, cu sirianul Omar Haysam) si Asociatia Salariatilor din ELECTROPUTERE. Numele straine vehiculate sunt BOMBARDIER - Suedia si concernul indian BARAT. Responsabilii din cadrul intreprinderii sustin ca indienii sunt cei mai interesati de preluarea fabricii, cu atat mai mult cu cat concernul are acelasi domeniu de activitate ca si ELECTROPUTERE - transformatoarele.

Cantina si spitalul, preluate de administratie

AVAS este actionarul majoritar al societatii craiovene, detinand 62,8% din capitalul social al acesteia. Totusi, structura actionariatului si pachetul de actiuni oferit la vanzare de AVAS se vor definitiva in functie de modificarea capitalului social al societatii, in urma iesirii din patrimoniul acesteia a unor active cu caracter social (spitalul si cantina unitatii), precum si a unor active care au facut obiectul unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Problema scoaterii din patrimoniu a activelor cu caracter social a fost pusa de cativa ani in discutie, insa nu a fost rezolvata nici pana la ora actuala. Cantina si spitalul intreprinderii au fost solicitate de administratia judeteana pentru a muta aici unele institutii ale caror sedii au fost revendicate. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ieri ca solicitarea administratiei va fi luata in discutie de guvern cat de curand. "Din informatiile pe care le am pana la aceasta ora, privatizarea se va face sigur fara cantina si fara spital. Pentru noi este un lucru foarte bun, deoarece avem nevoie de spatii pentru a muta aici unele institutii ale caror sedii au fost revendicate. Aici vrem sa mutam Institutul de Medicina Legala, insa mai intai imobilul trebuie sa treaca in patrimoniul Directiei de Sanatate Publica", a precizat Giugea.

In alta ordine de idei, trebuie spus ca salariatii se asteapta la noi disponibilizari incepand cu luna martie a acestui an, indiferent daca privatizarea se face sau nu pana atunci. Desi nu s-a primit nimic oficial, liderul sindical Aurel Bojenoiu sustine ca aproximativ 600 de salariati vor parasi intreprinderea cu plati compensatorii.