Suedezul Olof Westman se retrage din CA si renunta si la conducerea fabricii din motive de sanatate, anunta oficialii societatii. Aflata in dificultati financiare, Electroputere vrea sa amane rambusarea datoriilor de peste 52 de milioane de euro catre stat si comunitatea locala.

Electroputere Craiova SA a convocat ieri Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru data de 27 aprilie, cand actionarii sunt chemati sa discute probleme delicate privind restructurarea societatii. Pe ordinea de zi a sedintei se afla un punct referitor la aprobarea unui plan pentru restructurarea Electroputere, vizand in principal gajarea, inchirierea, desfiintarea unora dintre unitatile societatii (sectii, fabrici), precum si eventualele disponibilizari sau constituirea unor firme noi. O noutate este renuntarea lui Olof Westman la calitatea de membru al CA.
Directorul adjunct al societatii, Cornel Nica, a declarat ca Westman nu s-a mai intors din Suedia de la sfarsitul anului trecut. "Are 71 de ani si probleme de sanatate. A anuntat ca se retrage", a lamurit Nica situatia.
In ultima perioada, s-au vehiculat disponibilizari din cauza crizei de 300-1.000 de salariati si dezafectarea a 40 din cele 60 de hectare pentru inchirieri de concesiuni, insa planul de restructurare nu este formulat pana in prezent, sustin oficialii.

Primaria taie in carne vie

Una dintre problemele Electroputere SA o constituie lipsa capitalului in perioada de criza si creditorii care bat in poarta. De departe, cel mai mare creditor este statul roman, care are de recuperat, conform site-ului ANAF, 49,3 milioane de euro. Statul poate oricand sa puna sub sechestru activele Electroputere pentru neplata datoriilor, cu toate ca societatea olteana plateste in fiecare luna sume infime in raport cu creanta. "Platim in functie de incasari. Numai luna trecuta am platit doua milioane de lei", a mai spus Cornel Nica.
Tot directorul afirma ca reprezentantii patronilor de la Al Arrab Contracting Company (ACC) fac demersuri pe langa statul roman pentru amanarea sau esalonarea datoriilor, avand in vedere criza. Pasuirea nu ar fi posibila fara acordul UE. In schimb, Primaria Craiova pare decisa sa taie in carne vie. "Nu putem sa pasuim oamenii neseriosi. Ce sa facem, sa ne salutam cu marii datornici si sa-i jupuim tot pe cei mici? Ori ii pasuim pe toti, ori pe nici unul, pentru ca asa este in economia de piata. Daca nu platesc pana pe 31 martie, ii executam silit", a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Craiova. Potrivit acestuia, societatea datoreaza primariei 12 milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro). Municipalitatea a pus sechestru pe baza sportiva a firmei, pe care urmeaza s-o scoata la licitatie pentru recuperarea banilor.