Pina la sfirsitul anului 2006 Romania platea pentru produsele electronice si electrocasnice importate din tarile UE taxe vamale cuprinse intre 15 si 30%. Incepind cu 2007 pretul acestora ar trebui sa scada, cu cel putin 10%, in urma eliminarii taxelor vamale cu tarile UE, apreciaza reprezentanti ai marilor magazine. In plus, pentru mai multe categorii de produse importate din afara UE, taxele vor fi reduse. De exemplu, pentru televizoare si DVD-uri, taxele vor scadea de la circa 42% la 14%.

Se introduce “taxa verde”

Majoritatea importatorilor au lansat promotii si au suportat diferentele de taxe inca din octombrie 2006, cind, potrivit acestora, au fost inregistrate reduceri de pina la 30% la LCD-uri si Plasme. In schimb, din 2007 (cel mai probabil din luna aprilie) pe linga pretul de achizitie al unui produs electronic sau electrocasnic, cumparatorii vor plati o taxa de reciclare a deseurilor (taxa verde). Taxa va fi aplicata pe clase, media taxei pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice fiind de 5-6 euro/produs. Pentru obiectele din domeniul IT, care sint mai usoare, taxa va fi de 2 pina la 10 euro, in timp ce taxa pentru electrocasnice va fi cuprinsa intre 15 si 20 de euro. "Taxa verde" are drept scop asigurarea de fonduri necesare colectarii, recuperarii si reciclarii materialelor componente si gestionarea judicioasa a componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu. In tarile membre UE aceasta taxa variaza intre 1 si 20 de euro, consumatorul platind circa 0,6 euro pentru un kilogram de deseuri.

"Preturile produselor vor scadea ca urmare a noilor taxe vamale, dar, in acelasi timp, preturile serviciilor vor creste din cauza cresterilor de preturi la energie, carburanti (benzina, gaze etc.), utilitati (apa, gunoi), dar si din cauza cresterii costului cu forta de munca", a precizat presedintele Altex, Dan Ostahie.

Reprezentantii marilor magazine nu se asteapta ca vinzarile de produse electronice si electrocasnice sa creasca spectaculos dupa eliminarea taxelor vamale, dat fiind ca si competitia va fi mai puternica.