Pretul reglementat al energiei electrice va creste cu mai mult de 5% la 1 iulie, in principal din cauza majorarii costurilor de productie determinate de depasirea cotei de emisii de dioxid de carbon de catre unii producatori, se arata intr-un comunicat al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul Energiei Electrice din cadrul ANRE.
Deocamdata ANRE nu a luat o decizie privind procentul de majorare a pretului reglementat al energiei electrice, intrucat s-a creat un dezechilibru in sistem, prin faptul ca unii producatori depasesc cotele de emisii de dioxid de carbon, ceea ce duce la cresterea costurilor. Nu s-a precizat insa care dintre producatori se confrunta cu astfel de probleme, iar reprezentantii comitetului de reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu au finalizat evaluarea acestora si impactul asupra pretului final. Majorarea costurilor de productie a electricitatii este cauzata si de pretul mare la gazele naturale si la carbune, materiile prime pentru producerea electricitatii in termocentrale.
Ultima modificare a tarifelor platite de populatie pentru energia electrica a fost operata la 1 aprilie 2007, cand pretul a crescut in medie cu 3,95%. In urma secetei din vara trecuta, care a dus la cresterea costurilor de productie, mai multi producatori de electricitate au cerut majorari de preturi, insa conectarea la sistemul energetic national a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda, in toamna 2007, a compensat aceste cresteri.
Potrivit Planului National de Alocare al certificatelor de emisii ale gazelor cu efect de sera, adoptat de Guvern la inceputul acestui an, plafonul pentru anul 2007 alocat Romaniei este de 74,8 milioane de certificate de emisii, iar media anuala pentru perioada 2008-2012 este de 75,9 milioane de certificate. Comisia Europeana a aprobat la finele lunii octombrie 2007 planul de alocare prin care Romaniei i s-a redus plafonul national pentru anul 2007 cu 10,8% si a celui pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%. Aceste reduceri sunt aplicate nediferentiat, atat pentru plafonul national, cat si pentru rezerva de nou intrati si pentru toate instalatiile care intra sub incidenta Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Romania a contestat decizia CE la Curtea Europeana de Justitie la sfarsitul anului trecut, solicitand anularea deciziei CE de a reduce cu 20% cotele de emisii de dioxid de carbon, deoarece "decizia nu este sustenabila" si ar putea afecta, prin cresterea costurilor, investitiile de mediu pe care producatorii industriali sunt obligati sa le efectueze.