In functie de rezultatele obtinute odata cu deschiderea pietei de energie electrica la 83%, de la 1 iulie 2005, s-ar putea ca deschiderea totala sa se faca mai devreme de termenul stabilit, ceea ce ofera libertate si consumatorilor casnici sa-si aleaga furnizorul, a spus recent, Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Insa, pina la acest moment, consumatorii casnici sint obligati sa suporte tarife reglementate care se vor majora de doua ori pe an. Daca angajamentul luat fata de organismele internationale prevedea o majorare cu 6,8%, de la 1 iulie tarifele la utilitati vor creste in medie cu 5,2%, dar exista premisele ca nu peste mult timp sa avem parte de o scumpire consistenta, tinind cont de privatizarile societatilor din domeniu. Majorarea gradului de deschidere a pietei de energie electrica pina la 83%, de la 1 iulie, va permite unui numar de peste 600.000 de consumatori sa devina clienti eligibili si sa isi negocieze contractele de furnizare, potrivit estimarilor unor reprezentanti ai autoritatii de reglementare in domeniu. In prezent, aproape 2.000 de firme mari consumatoare de energie electrica pot dobindi acest statut, corespunzator unui grad de deschidere a pietei de 55%. Insa gradul real de deschidere este in general mai mic decit cel stabilit de autoritati, pentru ca nu toti consumatorii eligibili isi exercita dreptul de a-si schimba furnizorul. De la 1 iulie vor putea opta pentru schimbarea furnizorului de energie electrica toti consumatorii nerezidentiali, insa pentru a-si putea exercita acest drept, una din conditiile esentiale este de a nu avea datorii restante catre vechiul furnizor.

Sacrificiile integrarii

Cu cit ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana, romanii sint obligati sa sufere tot mai mult de pe urma practicilor si normelor europene. Una dintre aceste masuri reprezinta anularea subventiilor de incrucisare intre consumatori si anularea unor tarife sociale, care pina acum erau "lapte si miere " pentru familiile cu venituri reduse. Presedintele ANRE a amintit ca acest tip de abonament social este subventionat de catre ceilalti consumatori casnici si ca limita de venit a fost introdusa pentru a se asigura ca persoanele cu venituri reduse beneficiaza de aceasta facilitate. "Exista cazuri in care un client cu venituri destul de mari are o casa de vacanta, iar pentru aceasta casa plateste un abonament social, deoarece nu inregistreaza consum ", a exemplificat Opris, aratind ca prin noile conditii se elimina situatiile de acest gen. Pentru a beneficia de tariful social, consumatorii trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu au un venit pe membru de familie care depaseste salariul minim pe economie, iar aceste documente trebuie validate de primaria la care este arondat consumatorul respectiv. Opris a mentionat ca aceasta formula va mai functiona pina la inceputul anului viitor, cind ea ar trebui inlocuita cu o categorie de consumator vulnerabil (n.r. - ceea ce echivaleaza cu eliminarea abonamentului social, urmind ca sprijinirea persoanelor care fac parte din categoriile defavorizate sa se faca prin alte modalitati, cum ar fi primirea unor ajutoare in genul celor care sint practicate la incalzire).

Investitiile noilor proprietari "strategici ", suportate tot de consumatori

De la 1 iulie, majorarea tarifelor la energie electrica este de 5,2% si vine dupa o crestere de 4,6%, care a fost facuta la inceputul anului. Pina in 2007, preturile la utilitati vor fi majorate semestrial in functie de costuri, dar si de privatizari, pentru ca investitorii strategici trebuie sa-si recupereze investitiile. Numai la Enel, CEZ si E.ON li s-au oferit o rata de recuperare a investitiilor de 12%. Presedintele ANRE a aratat ca majorarea tarifelor a fost cauzata de cresterea preturilor combustibililor, in special a carbunelui si a gazelor naturale. Cea mai mare majorare de tarife a fost operata la distributiile de electricitate, adica cele opt filialele Electrica, din care patru au fost privatizate, cu valori cuprinse intre 8 si 18%, pentru a acoperi pierderile tehnologice.