Atat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, cat si alti oficiali romani si turci au precizat, in cadrul unui forum de afaceri, interesul celor doua tari de accelerare a lucrarilor la proiectul gazoductului Nabucco si la construirea cablului subteran Constanta-Istanbul, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Dupa cum se stie, seful Executivului roman a participat la Istanbul, in cea de-a doua zi a vizitei oficiale in Turcia, la un forum de afaceri romano-turc, la care au fost prezenti peste 80 de reprezentanti ai unor companii din cele doua tari, active in domeniul turismului, transportului de energie si constructiilor. Reamintim ca si in vizita pe care a facut-o la inceputul saptamanii la Viena Tariceanu a abordat cu prioritate proiectul Nabucco, in discutia cu omologul sau Wolfgang Schüssel.
Acest proiect vizeaza construirea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din zona Marii Caspice catre Europa de Vest, pe traseul Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria. Demersurile oficialilor romani sunt facute si in contextul crizei energetice provocate de decizia Rusiei de a revizui pretul gazelor, fapt ce obliga la gasirea unor surse de energie alternative.
Alternativele identificate pana in prezent sunt cantitatile mari de gaze din zona Marii Caspice si din zona Algeria-Libia. (M.C.I.)