Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu taxarea progresiva, cel mai recent scenariu al Guvernului transmis prin vocea lui Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor.

• "Sper sa fie o gluma. Nu este momentul sa marim taxele"

Cota unica este generatoare de productivitate si promoveaza clasa de mijoc, iar introducerea impozitarii progresive ar fi un pas inapoi fata de acum sapte ani si ar spori evaziunea fiscala, spun oamenii de afaceri consultati de Wall-Street.
"Sper sa fie o gluma. Nu este momentul sa marim taxele. Investitiile trebuie incurajate. Daca impozitul progresiv va intra in vigoare, atunci ne vom muta in alte tari, acolo unde taxele incurajeaza investitiile, ca de exemplu in Bulgaria, unde e 10%", spune Ioan Niculae, proprietarul InterAgro si unul dintre cei mai bogati romani.

• "O decizie politica"

Potrivit lui Dan Muntean, director general si actionar al Cramele Halewood Romania, cota unica este eminamente o decizie politica, pe care colegii din PDL ai lui Sebastian Vladescu nu o confirma (inca). In plus, acesta nu exclude posibilitatea ca declaratia sa fie o "incercare de testare a reactiilor publicului, ale media si ale clasei politice".
Consecintele unei eventuale introduceri a impozitarii progresive sunt, in opinia lui Muntean, prelungirea crizei, adancirea somajului, indepartarea investitorilor straini "speriati deja de o piata a muncii suprareglementata".

• Un pas inapoi

Introducerea impozitarii progresive ar fi un pas inapoi fata de acum sapte ani, pentru ca si atunci era un sistem de impozitare diferentiata, spune Alexander Milcev, partner tax advisory&compliance services in cadrul Ernst&Young Romania.
In opinia sa, reintroducerea acestor transe de venit complica si mai mult pentru ca vor creste costurile administrative. "Viata devine mai complicata atat pentru oameni, cat si pentru cei de la administratia financiara si cred ca este o complicatie inutila. Nu cred ca impozitarea progresiva va ajuta, mai ales in anii de criza 2010-2011. In alte tari unde exista aceasta impozitare progresiva, sistemul este insotit si de niste deduceri fiscale, pe care Romania nu le are. In momente de recesiune nu este momentul pentru a schimba cota unica pentru ca asta inseamna cresterea costurilor", spune Alexander Milcev.