Guvernul se va intalni vineri, in sedinta speciala, pentru a discuta proiectul de buget pentru 2007. Conform proiectului, cele mai mari sume vor fi alocate Educatiei, Sanatatii, Agriculturii, Transporturilor si Apararii. Conform legii, bugetul trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere pana la 15 octombrie.
Autoritatile estimeaza pentru anul viitor un volum total al cheltuielilor bugetului de stat de 64,7 miliarde de lei, adica cu 8,7 miliarde de lei mai mult decat suma veniturilor, potrivit Mediafax, care citeaza surse guvernamentale. Dupa cum se stie, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat la jumatatea lui august ca proiectul de buget pentru 2007 este elaborat pe un deficit consolidat de cel mult 2% din PIB.
Din banii alocati pentru bugetul pe 2007, 12,3 miliarde de lei reprezinta cheltuieli de personal, 7,9 miliarde de lei cheltuieli de capital si 4,8 miliarde de lei pentru bunuri si servicii, conform ultimei variante a proiectului de buget pe 2007. In acelasi timp, prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2007 au fost prognozate venituri totale de 22,7 miliarde de lei si cheltuieli de 22,4 miliarde de lei, cu un excedent de 278,6 milioane de lei, care reprezinta rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, se arata in proiect. Majoritatea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat sunt destinate programelor de asistenta sociala (21,8 miliarde de lei), la care se adauga 106 milioane de lei pentru cheltuieli de personal, 26 de milioane de lei cheltuieli de capital si 375 de milioane de lei pentru bunuri si servicii.

Pensii, mai mari cu 19%

Potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, Guvernul a luat in discutie si propunerea de majorare a pensiilor cu 19%, incepand cu 1 ianuarie 2007. ßeful Executivului a explicat ca este vorba despre o crestere semnificativa pentru o categorie sociala care a fost neglijata si ale carei venituri au avut de suferit de pe urma inflatiei. Reamintim ca reprezentantii PSD amenintasera Cabinetul Tariceanu cu o motiune de cenzura, daca bugetul nu va include o majorare a sumelor destinate protectiei sociale, precum si totalul cheltuielilor prevazute pentru contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene.
Mai trebuie spus ca, potrivit NewsIn, care citeaza reprezentanti ai Executivului, in 2007 bugetul Romaniei va include, pe langa sumele alocate ministerelor, atat contributia la bugetul Uniunii Europene de cel putin 1% din PIB, cat si cofinantarea fondurilor care va insemna inca un procent din PIB. Anul 2007 va pastra actualele cote ale taxelor principale, adica TVA de 19%, cota unica de 16% pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor, in timp ce contributiile de asigurari ar urma sa scada cu 2% pentru angajator.