Grupul Evenimentul Romanesc, ai carui actionari sunt jurnalistii Ion Cristoiu si Vlad Pufu, a cumparat Editura Eminescu de la scriitoarea Silvia Cinca.
Tranzactia a fost parafata saptamana trecuta, de catre fostul proprietar, scriitoarea Silvia Cinca, si de directorul general al Grupului Evenimentul Romanesc, jurnalistul Vlad Pufu.
Potrivit paginademedia.ro, Grupul Evenimentul Romanesc este detinut de jurnalistii Vlad Pufu (51%) si Ion Cristoiu (49%).
In legatura cu tranzactia incheiata saptamana trecuta, Vlad Pufu a declarat: "Este una dintre cele mai bune afaceri pe care le-am facut in ultimul timp, avand in vedere notorietatea editurii cu care am crescut toti. Cand spui Editura Eminescu, spui Romania, iar, dupa parerea mea, aceasta este singura din zona editoriala care se poate indentifica ca brand de forta pe acesta nisa, in contextul regionalizarii europene".
Acesta a adaugat ca reprezentantii editurii vor demara imediat o actiune de recuperare a drepturilor de autor ale publicistilor de pana in 1989, urmand o reeditare a colectiei "Romanul de dragoste", sub o noua forma.
De asemenea, editura va continua sa sprijine autorii tineri, dar si pe cei consacrati, in cadrul altor colectii, si va dezvolta parteneriate cu alte edituri europene.
Pana la momentul difuzarii acestei stiri, Ion Cristoiu nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Editura Eminescu a fost infiintata in 1969, sub titulatura Editura pentru Literatura, iar de-a lungul timpului a promovat cei mai mari scriitori romani, clasici si contemporani, si a devenit unul dintre cele mai importante branduri din domeniu.
Aproape jumatate dintre scriitorii romani au debutat la Editura Eminescu, pana in 1989. De asemenea, Editura Eminescu este posesoarea brandului cunoscut romanilor sub titulatura de "Colectia romanului de dragoste".
Pe parcursul existentei, Editura Eminescu a publicat editii celebre ale scriitorilor romani consacrati, opere ale unor autori aflati la a doua sau a treia carte, debuturi in proza si poezie, volume de critica si istorie literara, de filosofie a culturii, monografii si traduceri ale unor opere de referinta universala.
Dupa 1989 s-au publicat si volume semnate de autori din Republica Moldova si Ucraina si lucrari ale scriitorilor romani din diaspora.
Grupul Evenimentul Romanesc desfasoara activitati de presa si publicistica axate pe zonele locale si regionale, editand mai multe publicatii locale (Sansa Buzoiana, Sansa Vranceana etc.) si detine o retea de televiziune (Focus TV) si una de radio (Focus FM) regionale. Grupul condus de Vlad Pufu mai detine tipografia Tipogrup si o serie de centre de distributie de carte si presa scrisa. Vlad Pufu este si unul dintre fondatorii LTVN, firma care produce emisiunea lui Teo Trandafir.