Ziarul Financiar informeaza: Romanii care muncesc in strainatate au strans 100 mld. euro in ultimul deceniu. Bancile romanesti scoase din traseul banilor catre Romania.
Cei 3 milioane de romani plecati in ultimii zece ani la munca in Europa de Vest au adunat economii de 100 de miliarde de euro pe care le tin in bancile straine si sub forma de cash, estimeaza experti ai Fundatiei Soros, adica de patru ori mai mult decat au romanii de acasa in bancile romanesti, informeaza Ziarul Financiar.
Expertii fundatiei Soros au facut primul studiu privind averea romanilor din strainatate.
Cei 3 milioane de romani plecati in ultimii 10 ani la munca in Europa de Vest au adunat economii de 100 de miliarde de euro pe care le tin in bancile straine si sub forma de cash, estimeaza experti ai Fundatiei Soros, adica de patru ori mai mult decat au romanii de acasa in bancile romanesti.
Acesta este primul studiu care masoara sumele stranse de romani in strainatate si nu numai remiterile anuale, evaluate conform indicatorilor BNR la aproape 3,8 miliarde de euro pentru 2010. Au existat insa ani, din 2000 incoace de cand a inceput migrarea masiva la munca in strainatate, cand romanii de afara au trimis si cate 7 - 8 miliarde de euro pe an in tara. Cele 100 de miliarde adunate de romanii plecati in strainatate de-a lungul celor 10 ani inseamna circa 35.000 de euro de persoana. Astfel, o fundatie isi pune pentru prima data problema sumei pe care o economisesc cei 3 milioane de romani aflati la munca in strainatate si realizeaza un studiu despre migratia romanilor. Pe de alta parte, romanii au depozite in banci de 25 de miliarde de euro.
"In perioada august 2009- august 2010, romanii din strainatate au economisit aproape12 miliarde de euro. Economiile totale ale romanilor aflati la munca in strainatate in ultimii zece ani s-ar putea estima astfel la o valoare de 100 de miliarde de euro", este de parere Gabriel Petrescu, director executiv al Fundatiei Soros, care a realizat un studiu recent despre migratia in Romania in parteneriat cu International Agency for Source Country Information, un ONG fondat in Austria, care realizeaza cercetari despre migratie inca din 2004. Daca romanii din strainatate au economisit anul trecut 11,98 miliarde de euro, valoarea remiterilor in tara a fost de 2,87 miliarde de euro. Banii transferati in tara de romanii din strainatate in perioada 2005- 2010 (pentru care exista date disponibile) au fost in suma de 30 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
In general, romanii care pleaca in strainatate (45%) spun ca nu se intorc fara sa-si realizeze obiectivul de economisire. In medie, un emigrant roman care lucreaza in strai natate nu vrea sa se intoarca acasa fara o suma economista cuprinsa intre 80.000 si 120.000 de euro.
"Romanii isi tin banii in bancile din tara de migratie, interesant este insa ca peste 55% isi tin economiile in conturi curente si numai 2% in depozite, ceea ce inseamna ca exista o lipsa de educare in acest sens. De altfel, 30% dintre acestia isi tin banii sub forma de cash", a adaugat Petrescu, care a absolvit programul de Executive MBA oferit de scoala de afaceri ASEBUSS.
Petrescu a urmat mai multe cursuri de educatie manageriala la University of Pennsylvania, Harvard Business School, INSEAD sau London School of Economics.
Un familie de romani care lucreaza in strainatate economiseste anual circa 9.015 euro si trimite acasa numai 2.157 de euro. Cu alte cuvinte, la fiecare euro trimis acasa, romanii din strainatate economisesc cate 4 euro in tara de migratie.