Sistemul bancar nu ar inregistra probleme majore daca populatia ar retrage toate economiile din banci sau in cazul unei rate de neperformanta a creditelor acordate persoanelor fizice de pana la 50%, a declarat ieri presedintele Bancpost, Mihai Bogza. „Depozitele de aproape 9 miliarde de euro reprezinta o cifra ridicol de mica pentru o populatie de 22 de milioane de locuitori, nici un sfert din averea lui Bill Gates. Depunerile in lei echivaleaza cu operatiunile de sterilizare ale BNR, respectiv putin peste 6 miliarde de euro“, a explicat Bogza.
Pe de alta parte, la randul sau, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu, anticipeaza continuarea procesului de consolidare a economisirii.
De altfel, viceguvernatorul BNR a punctat faptul ca nu exista o problema de lichiditate, aratand ca atat sectorul corporatist, cat si populatia sunt creditori net ai sistemului bancar. El a aratat insa ca exista discrepante intre maturitatile resurselor atrase de banci si cele aplicate la creditele acordate.
Potrivit lui Dijmarescu, romanii economisesc aproximativ 30% din venitul disponibil.
Ca procent din PIB, economisirea reprezinta 10%, iar creditele acordate populatiei 7%.