Intr-o perioada in care economia Europei are de suferit, nici pentru cea romaneasca nu se anunta vremuri prea bune. Anul nou ne-a intampinat cu o serie de scumpiri care vor afecta deopotriva companiile locale, cat si omul de rand. GdS va arata cum ne va fi golit portmoneul in acest an si unde vor ajunge banii.

Salariul minim pe economie va afecta firmele private

De la 1 ianuarie 2012, salariul minim pe economie creste de la 670 de lei, cat era pana acum, la 700 de lei. Aparent, multi bani vor intra in buzunarele angajatilor platiti cu salariul minim. In realitate, banii intra in vistieria statului, iar omul de rand se alege doar cu firimituri. GdS a efectuat o serie de calcule comparative, din care rezulta ca majorarea salariului minim pe economie pagubeste firmele si favorizeaza bugetul statului. O persoana care era platita in 2011 cu salariul minim incasa efectiv 510 lei pe luna, iar in 2012 va primi doar cu 20 de lei mai mult pe luna, adica 530 de lei, ca urmare a cresterii salariului minim. In schimb, suma care i se retine unei persoane sub forma de contributii si impozit creste de la 160 de lei, cat era pana acum, la 170 de lei in 2012. De asemenea, suma pe care o plateste la stat o firma care are un angajat platit cu salariul minim urca de la 193 de lei pe luna la 202 lei pe luna. Calculul matematic arata ca o societate comerciala care are cel puțin un angajat incadrat cu salariul minim platea pentru acesta (omului si statului) in total 863 de lei. De la 1 ianuarie, cheltuielile totale ale firmei cu un astfel de salarit vor fi de 902 lei pe luna. Diferența aceasta de la privat umfla conturile statului. Cu alte cuvinte, majorarea salariului minim aduce in buzunarul angajatului doar 20 de lei in plus, dar, in schimb, statul taxeaza firmele de 39 de lei pe luna in plus fața de pana acum, pentru fiecare om platit cu salariul minim pe economie. Tot ca urmare a majorarii salariului minim, vor creste amenzile de circulație. Un punct de amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, ceea ce arata ca in 2012, un astfel de punct de amenda creste de la 67 de lei la 70 de lei.

Cursul de schimb la care se calculeaza accizele a crescut

Toate produsele accizabile vor avea prețuri mai mari in 2012, chiar daca la multe dintre ele valoarea accizei nu s-a modificat. In schimb, a crescut cursul de schimb leu/euro la care se face calculul accizei, ceea ce se transpune in scumpiri de produse, care, in cele din urma, sunt suportate de consumatorul final. Daca in 2011, accizele se calculau la un curs de 4,2655 lei pentru un euro, anul acesta se calculeaza la un curs de 4,3001 lei pentru un euro, potrivit Codului fiscal care stabileste ca la baza calculului accizelor din anul urmator sta cursul stabilit in prima zi a lunii octombrie si publicat in jurnalul Bancii Centrale Europene. La acelasi curs vor fi calculate taxa de poluare pentru autovehicule (deci va creste si aceasta), respectiv impozitul la țițeiul din producția interna, avand drept urmare o usoara crestere a prețurilor la combustibili. Diferența de curs se va regasi in prețurile mai mari ale produselor accizabile: energie, alcool, tutun, cafea, benzina, motorina etc. Acciza la tutun ramane aceeasi pana in iulie 2012. Ramane de vazut ce se va intampla dupa aceasta data.

Prețul crescut al motorinei scumpeste toate produsele

Pe langa faptul ca acciza se va calcula la un curs de schimb mai mare, va creste si valoarea accizei la motorina cu 4,4%, adica de la 358 de euro pe tona, la 374 de euro pe tona. Majorarea accizei a intrat in vigoare la 1 ianuarie, ceea ce arata ca este doar o chestiune de timp pana la scumpirea produselor, ca urmare a cresterii cheltuielilor cu transportul. Un preț mai mare al motorinei va determina firmele sa scumpeasca toate produsele pe care le transporta, deci si aceasta majorare de taxe se transpune tot in buzunarul consumatorului final. In plus, persoanele care au autoturisme pe motorina vor plati mai mult pentru combustibil. Dupa primele calcule, fiecare litru de motorina se va scumpi cu opt bani. Afectați de cresterea accizei la motorina vor fi si agricultorii, daca nu cumva va aparea vreo subvenție a prețului la motorina pana la inceperea campaniei agricole de primavara.
Ce va fi pe piața gazelor si a energiei

In 2011, prețul gazelor naturale pentru consumatorii industriali (noncasnici) s-a majorat cu 10%. Autoritatea Naționala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a dat asigurari ca prețurile raman neschimbate la gaze si energie, atat pentru firme, cat si pentru consumatorii casnici, pana in martie 2012. Instituția nu s-a pronunțat oficial ce se va intampla dupa aceasta data. Unele voci susțin ca o scumpire a gazelor si a energiei va fi iminenta in 2012, insa la nivel oficial nu s-a facut nici o referire clara legata de acest aspect.

Trei facturi intr-un plic, de la CEZ

Pana se vor stabiliza prețurile pe piața energiei, furnizorul de electricitate din zona de sud a țarii, CEZ, aduce noutați pentru toți consumatorii din mediul urban. Exact de la inceputul anului, compania va factura clienților sai cate trei facturi intr-un singur plic: o factura de regularizare si doua de estimare a consumului pe lunile urmatoare. Insa, mare atenție! Nu sunteți obligați sa platiți toate trei facturile odata, ci puteți opta pentru achitarea lor lunara, la fel ca si pana acum. In plicul pe care il veți primi de la CEZ in luna ianuarie vor fi atasate la factura si trei coduri de bare, aferente fiecarei luni. Pe baza acelor coduri de bare puteți face plata energiei electrice la fel ca si pana acum, adica lunar. CEZ informeaza ca in aceeasi factura va fi inclusa si taxa radio-tv. Consumatorii din mediul rural vor plati la fel ca si pana acum energia electrica, ei primind in continuare 12 facturi pe an, fața de patru facturi cei din mediul urban. La acestia din urma, regularizarea consumului de energie se va face din trei in trei luni, fața de pana acum, cand se efectua din sase in sase luni.

Impozite usor mai mici pentru craioveni

Desi in economie se prefigureaza noi scumpiri, locuitorii Craiovei si firmele din oras vor plati impozite pe cladiri si terenuri cu 5% mai mici decat in 2011. Astfel, daca o persoana care deține un apartament cu trei camere platea anul trecut 160 de lei drept impozit catre primarie, in 2012, acesta scade la 152 de lei, deci este cu 5% mai mic. Mica "ieftinire" a impozitelor locale ar putea fi spulberata daca se transforma in lege o propunere a ministrului finanțelor publice, Gheorghe Ialomițianu, si anume aceea de a se majora impozitele locale cu 50%.