Romania a coborat in acest an o pozitie, pe locul 68, in clasamentul anual privind libertatea economiei realizat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal. Totusi, punctajul obtinut s-a imbunatatit usor, ca urmare a unei evaluari mai favorabile privind piata monetara si climatul de investitii. Indicele libertatii economiei cuprinde 157 de tari si surprinde gradul de libertate la nivelul mai multor sectoare economice, precum comertul, mediul de afaceri, investitiile sau drepturile de proprietate.
Astfel, economia Romaniei este libera in proportie de 61,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decat ponderea inregistrata in 2007. La nivel european, Romania ocupa locul 30 din 41 si se situeaza sub media regionala in functie de punctajul obtinut. In pofida progreselor inregistrate la reducerea taxelor vamale, barierele non-tarifare raman semnificative. Privitor la libertatea fata de coruptie, Romania a primit un punctaj de 31%, fenomenul coruptiei fiind foarte raspandit.
Hong Kong si Singapore ocupa primele doua pozitii in acest clasament, pentru al paisprezecelea an consecutiv. Din Europa, tarile care au intrat in top zece sunt Marea Britanie, Irlanda si Elvetia. SUA se situeaza pe pozitia a cincea.