Economia romaneasca este amenintata de produsele de contrabanda si de marfurile subevaluate care intra in vama, a declarat ieri vicepremierul George Copos.
“Marea noastra problema este la vama pentru ca intra produse subevaluate si, daca nu va faceti ordine in vama, distrugeti tot ce este industrie in tara si vom ajunge o tara de angajati“, a spus Copos, adresandu-se sefului Autoritatii Nationale Vamale (ANV), Stefan Diaconu.
Seful vamilor l-a lasat pe Copos sa vorbeasca, ba mai mult, chiar l-a aprobat. Dupa plecarea lui Copos insa (de la intrunirea cu Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania), Diaconu l-a contrazis pe vicepremier.
In opinia lui Diaconu, vicepremierul este dezinformat si “detine informatii din perioada 2000-2004“. Interesant este ca in acel interval de timp seful Vamii era actualul presedinte executiv al FC Rapid, Dinu Gheorghe, mana dreapta a patronului George Copos.
Mai mult, Diaconu spune ca subevaluarea in vama nu mai reprezinta o amenintare la adresa mediului de afaceri din Romania, deoarece in martie a intrat in vigoare o noua metoda de control a valorii in vama in urma careia valorile medii ale produselor au crescut de patru ori. Altfel spus, un conteiner de textile din China, sa zicem, avea o valoare pana in martie 2005 de 4.800 de euro. Dupa noua metoda de vamuire insa, valoarea conteinerului a ajuns la 18.000 de euro.