Cu toate ca valoarea cresterii economice a Romaniei pentru 2006 variaza de la o sursa la alta, de la valori cuprinse intre 4,4% si pana la 6%, un lucru este cert. Economia romaneasca se revigoreaza si va avea in urmatorii doi ani o crestere accelerata.
Cu ocazia discutiilor pe marginea aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Deutsche Welle informeaza ca ziarul "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a publicat un amplu articol privitor la situatia economica a celor doua tari, citand un studiu efectuat de sectia de cercetare a economiei a bancii germane Deutsche Bank Research. Potrivit studiului, economia Romaniei a devenit in ultimii cinci ani mai stabila si mai atragatoare pentru investitorii straini, cu o rata constanta de crestere de 5,5%.
Deutsche Bank Research estimeaza ca pagubele produse de inundatiile din acest an vor incetini ritmul de crestere al economiei romanesti, insa expertii apreciaza ca Romania se va redresa rapid.
De altfel, agentiile internationale de rating plaseaza Romania la nivelul superior de investitie "Investment grade", estimand astfel ca in tara sunt aproape excluse riscurile de neplata.

6,5%-7%, cresterea in primele trei luni

Chiar din primul trimestru al acestui an economia romaneasca s-a dovedit in forma, cresterea economica fiind cuprinsa intre 6,5% si 7%, peste nivelul de 5,9% consemnat in primele trei luni ale anului trecut. Trebuie spus ca valoarea cresterii economice de anul trecut a fost de 4,1%, comparativ cu 8,4% in 2004. Agentia Mediafax citeaza diverse surse care prognozeaza pentru 2006 un avans economic de 6%.
In acelasi timp insa, Fondul Monetar International estimeaza la 5,2% din PIB dezvoltarea economica in acest an si la 5,6% in 2007. Pe de alta parte, prognoza Comisiei Europene plaseaza avansul economic la 5,5% in acest an si la 5,1% in 2007.

Atentie la consumul privat!

La sfarsitul anului trecut, un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arata ca economia Romaniei va inregistra o crestere sustinuta in urmatoarea perioada datorata, in principal, cresterii consumului privat. Raportul anual BERD atragea atentia asupra faptului ca majorarea consumului privat din Romania a condus la cresterea considerabila a importurilor, ceea ce va duce la majorarea deficitului comercial. In acelasi raport se preciza ca in partea de sud-est a Europei cresterea economica va ajunge la 4,8%, asta si in urma negocierilor cu UE in curs de finalizare, dar si datorita echilibrului economic din regiune.
ßi institutul britanic Economist Intelligence Unit (EIU) estima de curand o accelerare a cresterii economice a Romaniei. Ea a fost insa prognozata in acest an la 4,4%, sub media din statele europene in tranzitie, de 5,2%.
Estimarile EIU pentru 2006 se bazeaza pe diminuarea semnificativa a cresterii consumului privat, ca efect al politicilor fiscale si monetare. Mai mult, economistii britanici cred ca principalul risc in ceea ce priveste aceasta prognoza este ca masurile de inasprire a politicilor fiscale si monetare sa fie introduse prea tarziu sau sa se dovedeasca insuficiente. In acest caz, consumul va creste peste estimari, iar cresterea economica din 2006 va fi mai rapida, dar mai putin echilibrata.
Ca o consecinta, evolutia favorabila investitiilor si a exporturilor va duce la accelerarea cresterii economice la 5,2% in 2007, mai precizeaza cei de la EIU.