EVZ.ro informeaza: Ce se va intampla cu economia mondiala in 2012

Economia mondiala va avea de suferit si in 2012 de pe urma crizei datoriilor din Europa, dar tarile emergente si SUA vor pune umarul la cresterea PIB-ului global.
Anul viitor are semne ingrijoratoare, se arata intr-un sondaj realizat de Reuters. Multe dintre economiile dezvoltate se vor confrunta cu recesiunea, pietele de actiuni vor recupera doar o mica parte din pierderile uriase suferite in 2011, pretul petrolului va stagna iar temerile investitorilor vor persista.
Totusi, multi economisti spera ca actuala criza a datoriilor suverane nu se va acutiza in 2012. Totodata, se spera ca trendul de scadere a expansiunii economice in tarile emergente nu va continua. Aceste state sufera de o scadere a ritmului de crestere pe fondul inaspririi politicii monetare si a inflatiei.
"Este important de aratat ca economia globala este inca pe crestere. Dar este o sabie cu doua taisuri. Povestea lui 2012 va fi o scadere a economiei globale in prima jumatate din cauza Europei, dar o revenire pe ultimul semestru datorita Chinei", considera Gerard Lyons, economist sef la Standard Chartered Bank.

Tensiunile politice vor pune gaz pe foc

La acest mediu economic instabil vor contribui, indubitabil, si tensiunile politice. Alegeri electorale si schimbari de lideri sunt asteptate in multe tari importante, iar tensiunile din Orientul Mijlociu sunt departe de a se fi terminat.
Totusi, sperante exista. Economia SUA a evoluat peste asteptari in ultimul trimestru, analistii estimand o crestere de 2,2% pentru 2012. Pentru zona euro insa, viitorul nu suna bine: crestere zero anul viitor.
Potrivit economistilor, marele semn de intrebare este daca companiile importante ale Europei, care dispun de sume uriase de bani, vor alege sa investeasca in Europa sau vor vor prefera alte piete.
In plus, liderii europeni au facut un pas important pentru integrarea fiscala in aceasta luna. Totusi, analistii avertizeaza ca nu este suficient pentru a opri repede o criza care dureaza deja de trei ani. Sondajul arata temerile celor intervievati de Reuters ca liderii europeni vor lua prea putine masuri in 2012 pentru a rezolva problemele structurale ale zonei euro.