Cresterea peste asteptari a PIB-ului in primul trimestru sporeste semnificativ sansele unei urcari a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, dar dovedeste rezistenta economiei la socurile externe, considera analistii, care si-au revizuit in sus, la cel putin 7%, prognoza pentru avansul PIB in 2008.
Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, care se asteptau la un nivel cuprins intre 6,5% si 7,8%.
Potrivit datelor publicate anticipat de Eurostat, cresterea in primele trei luni din 2008 a fost sustinuta de contributia negativa redusa a agriculturii (- 0,5%), de avansul peste asteptari al serviciilor (7,8%), dar si de veniturile peste asteptari din impozite si taxe (+9,3%).
Pe partea de utilizare, au accelerat atat investitiile, cu peste 33%, cat si consumul, cu peste 15%, mai arata datele detaliate publicate de biroul de statistica al UE.
a€œExista atat o latura pozitiva, cat si una negativa pentru aceasta cifra pe primul trimestru. Pe de-o parte, cresterea peste asteptari a PIB in primul trimestru ar putea determina o imbunatatire a increderii investitorilor straini in economia Romaniei, care se dovedeste rezistenta la presiunile internationale", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.
Pe de alta parte, el avertizeaza ca datele indica un exces de cerere care se mentine la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea ingreuna lupta cu inflatia si care pune presiuni suplimentare de majorare a dobanzii cheie, de la nivelul actual, de 9,75% pe an.
Analistul si directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, considera ca avansul puternic al PIB-ului in intervalul ianuarie a€" martie este si o urmare a investitiilor straine directe facute in economie in ultimii ani.
a€œIntarzierea cu care se vad investitiile straine directe este de aproximativ un an a€" un an si jumatatea€, a explicat Craciun.
Analistii considera ca noile date despre PIB cresc sansele unei noi majorari a ratei dobanzii de politica monetara, chiar la urmatoarea sedinta, din 26 iunie 2008, si diminueaza posibilitatea de a mai vedea, anul acesta, o prima reducere a dobanzii cheie, in cazul in care inflatia reactioneaza la masurile luate de BNR pana in prezent.
a€œChiar si o crestere de 7,4%, cat prognozam initial, ar fi pus presiuni suplimentare pe inflatie, respectiv pe rata dobanzii. Ne asteptam la o majorare a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, in conditiile in care vedem varful inflatiei, in iulie, la 9,6%a€, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, citat de NewsIn.
Cu toate acestea, in cazul unui an agricol bun, el nu exclude temperarea inflatiei, pana la aproximativ 6,5% la sfarsitul lui 2008. a€œDaca inflatia reactioneaza, BNR ar putea reduce rata dobanzii cheie inca din octombrie. Se pune problema daca ar fi potrivit sau nu, dar probabil ca banca centrala va prefera sa coboare cat mai repede dobanda sub pragul psihologic de 10%a€, a mai spus Chidesciuc.