In prima jumatate a anului 2010, firmele doljene au platit catre bugetul general consolidat al statului cu 84 de milioane de lei mai putin decat in aceeasi perioada a lui 2009. Explicatia Fiscului este aceea ca firmele au afaceri mai mici decat anul trecut. Economia reala nu mai functioneaza la acelasi nivel, ci i-au slabit motoarele. Totusi, in iunie a fost mai bine decat in martie.

In primele sase luni din acest an, toate firmele din Dolj au platit, in total, 855 de milioane de lei catre bugetul general consolidat, informeaza Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. In aceeasi perioada a anului trecut, firmele au declarat si platit o suma cu 84 de milioane de lei mai mare decat in 2010, adica 939 de milioane de lei. Seful Fiscului doljean sustine ca diminuarea platilor catre stat este cauzata de reducerea activitatii firmelor, in principal. "Incasarile mai mici in primul semestru din 2010 sunt cauzate de efectele crizei, in principal de diminuarea activitatii firmelor. Societatile doljene au o piata mai slaba de desfacere anul acesta si, drept urmare, nu mai au aceeasi capacitate de plata catre bugetul consolidat. Au termene de plata mai mari intre furnizori si au probleme cu propriile incasari. Asa cum am mai spus, criza a fost la cel mai inalt nivel in Dolj in primul trimestru din 2010. In trimestrul al doilea se observa o usoara crestere a economiei, dar foarte, foarte putin", a spus directorul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El a explicat ca varful crizei in Dolj ar fi trecut, dar economia nu intra asa rapid pe fagasul normal, ci inca sunt probleme reale si de anvergura. Alt argument al Fiscului care explica scaderea incasarilor catre buget in ultima jumatate de an ar fi acela ca multe firme au intrat in insolventa (deci nici macar nu mai pot fi executate silit de catre Fisc pentru datoriile pe care le au). In plus, in mediul privat au fost disponibilizari de personal sau somaj tehnic, deci firmele au platit mai putine contributii la pensii, la somaj, la sanatate.

Datoriile nerecuperabile: un miliard de lei

Mihai Antonescu a declarat ca la sfarsitul lunii iunie datoriile firmelor catre bugete au scazut, in timp ce acelea nerecuperabile au crescut: "Arieratele recuperabile din economie au scazut de la 350 de milioane de lei, cat erau la 31 decembrie 2009, la 331 de milioane de lei. In schimb, arieratele nerecuperabile au crescut usor la peste un miliard de lei". Datoriile pe care Fiscul le-a trecut la nerecuperabile sunt, in principal, cele provenind din taxa pe valoarea adaugata (TVA) ilegala, acordata anii anteriori, despre care angajatii Finantelor doljene spun ca nu se mai pot recupera, instantele stopand executarea silita a celor presupusi vinovati pana la judecarea pe fond a proceselor.

Firmele sunt consecvente

Cele mai multe companii private fac eforturi deosebite sa isi plateasca la timp impozitele si contributiile. In perioada care s-a scurs din acest an, numarul datornicilor catre stat a ramas acelasi, desi unii au intrat in insolventa (deci nu au mai platit la stat), iar altii si-au achitat restantele. Pe ansamblu, Fiscul sustine ca, in ciuda crizei, nu sunt mai multi datornici decat anul trecut. "Nu a crescut numarul agentilor economici cu datorii catre buget, ci doar firmele in insolventa au fost mai multe. Nu a crescut numarul datornicilor, dar cam aceleasi societati ca anii trecuti au datorii. Se cunosc firmele cu probleme", a precizat Antonescu.

Luna iunie, mai slaba anul acesta

DGFP Dolj arata ca luna trecuta s-au incasat la buget 132,77 milioane de lei de la operatorii economici din Dolj (cu exceptia marilor contribuabili care platesc la ANAF, la Bucuresti). In acelasi timp, in iunie 2009, totalul incasarilor fusese de 138,56 milioane de lei, cu aproape sase milioane de lei mai mult decat in iunie 2010. Si in luna mai a acestui an s-au incasat mai multi bani la Fisc decat in iunie, adica 134,3 milioane de lei. Luna aprilie nu poate fi luata in acest calcul pentru ca este luna "de trimestru", cand isi achita impozitele si firmele mici, care au cifre de afaceri sub 100.000 de euro. Cert este ca in trimestrul al doilea lucrurile au mers ceva mai bine decat in primul. De exemplu, in martie incasarile fusesera de numai 128,65 milioane de lei, cele mai slabe fiind catre bugetul asigurarilor sociale, adica pensii, somaj, sanatate.