Ziarul Financiar informeaza: O noua veste buna de la Statistica: cresterea economica din T1 a fost de 1,7%, mai mult decat s-a anuntat initial
Productia industriala si exporturile, care s-au aflat pe un trend ascendent in ultimul an si jumatate, au reusit sa antreneze revenirea economiei pe plus in primul trimestru. Dupa ce anul trecut sperantele de redresare au fost date peste cap de planul de austeritate al autoritatilor, in primul trimestru din 2011 Produsul Intern Brut (PIB) a consemnat un avans de 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

A revenit pe plus. Evolutia PIB fata de acelasi trimestru din anul anterior, serie bruta (%)

Economia a crescut in primele trei luni din acest an cu 1,7% fata de perioada corespunzatoare din 2010, sustinuta in principal de industrie, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea ajustata sezonier este insa de numai 0,3%, fiind sub media de 2,5% inregistrata la nivelul UE. Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 106,7 mld. lei (25,3 mld. euro) in perioada ianuarie-martie.
PIB-ul a urcat cu 0,7% fata de ultimele trei luni din 2010, aceasta fiind a doua crestere consecutiva trimestru la trimestru, ceea ce echivaleaza cu iesirea tehnica a economiei din recesiune. Cea mai mare contributie la revenirea economiei a avut-o industria, cu o crestere de 10% fata de perioada ianuarie-martie 2010, dinamica pozitiva a industriei fiind sustinuta in principal de cererea externa.
Consumul intern s-a contractat insa cu 0,5% fata de primul trimestru din 2010. "Consumul privat a continuat sa scada in conditiile in care masurile de consolidare fiscala adoptate in vara anului trecut afecteaza inca venitul disponibil al populatiei", noteaza Eugen Sinca, analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR. O contributie pozitiva la cresterea economiei au avut si comertul, transporturile sau telecomunicatiile.
Activitatea din servicii a scazut insa cu 6,1%, iar cea din constructii s-a diminuat cu 2,4%. Agricultura a avut, de asemenea, o contributie negativa la PIB, inregistrand o scadere de 0,4% fata de perioada ianuarie-martie 2010.

Creste, dar mai incet. Evolutia productiei industriale fata de aceeasi luna a anului precedent (%)

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, si-a incetinit ritmul de crestere in primavara, dupa ce primele doua luni din 2010 adusesera o surpriza placuta si industria accelerase din nou, ajungand la un ritm de crestere de doua cifre.
Productia industriala a crescut in aprilie cu 6,3% fata de aceeasi luna din 2010, comparativ cu un avans de 7,4% in martie.
n primele doua luni din acest an, ritmul de crestere ajunsese la 10,6% si 12,7%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate.
Evolutia din aprilie a fost influentata de cresterile inregistrate de industria extractiva (A12,2%) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica (A10,8%). In schimb, industria prelucratoare a avansat cu numai 2,2%. De cand a revenit pe plus, in noiembrie 2009, productia industriala a inregistrat oscilatii ample de la o luna la alta.
Pe ansamblul primelor patru luni cresterea comparativ cu aceeasi perioada din 2010 a fost de 8,9%, ca serie ajustata.