Mittal Steel Galati va fi amendat de comisarii Garzii de Mediu pentru faptul ca nu s-a gasit persoana responsabila pentru prabusirea Haldei de zgura.

Mittal Steel va fi sanctionat cu citeva zeci de milioane de lei deoarece nu a respectat una dintre sarcinile trasate de comisarii Garzii de Mediu Galati, care prevedea ca persoana vinovata de producerea incidentului de la Halda de zgura sa se prezinte pina ieri dimineata, la ora 10.00, la sediul institutiei de control. Reamintim ca peste 700.000 de metri cubi de zgura s-au prabusit in cursul saptaminii trecute pe o portiune a canalului colector care face legatura intre iazurile Malina Nord si Sud, fapt care a condus la astuparea acestuia. Conducerea Combinatului nu a anuntat acest incident comisarilor Garzii de Mediu, fapt care constituie infractiune, ne-a declarat purtatorul de cuvint al Garzii de Mediu Galati, Ion Avram. In urma anchetei efectuate miercuri la Halda de zgura, dupa ce au aflat de incident de la reporterii ziarului nostru, comisarii Garzii de Mediu au stabilit un numar de 4 masuri care trebuie luate de conducerea Combinatului, una dintre ele fiind prezentarea, pina ieri dimineata la ora 10.00, la sediul Garzii de Mediu, a persoanei care se face vinovata de producerea incidentului. "Deoarece nu s-a prezentat nici o persoana, Mittal Steel nu a indeplinit una dintre masurile stabilite de comisarii Garzii de Mediu Galati, astfel incit Combinatul va primi o amenda cuprinsa intre 75 si 225 milioane de lei vechi. De asemenea faptul ca nu s-a anuntat acest incident reprezinta o infractiune", a mai adaugat Ion Avram.

Decolmatarea senalului de evacuare a apei, in 30 de zile

Potrivit aceleiasi surse, conducerea Mittal Steel Galati va trebui sa mai ia inca trei masuri, una fiind deblocarea imediata a cursului apei pe portiunea dopului format pe o latime de 6 metri si o lungime de 300 metri. O alta masura, care trebuie finalizata in termen de 30 de zile, priveste decolmatarea si refacerea senalului de evacuare a apei cu o latime de 30 metri. "Cea de-a treia masura o reprezinta luarea masurilor specifice pentru evitarea producerii unor evenimente similare la Halda de zgura", a adaugat comisarul Ion Avram.