Desi leul s-a tot apreciat in raport cu devizele de referinta, analistii financiari estimeaza ca din ianuarie cursurile valutare se vor stabiliza. De altfel, dupa interventia recenta a bancii centrale, leul si-a mai pierdut din stralucire. In cazul in care leul se va aprecia din nou, ne-am putea astepta la oarece ieftiniri. La masini, de pilda. Dar nu este cazul, pentru ca nimeni nu poate ghici ce se va intampla pe viitor. In plus, inca nu ne putem permite sa avem un leu foarte puternic.
Cursurile valutare se vor stabiliza, iar in ianuarie-februarie vom asista la o depreciere a leului, dar in nici un caz nu va atinge valorile de la care a plecat.
“Nu am nici o indoiala ca lucrurile se vor stabiliza chiar dupa trecerea lunii decembrie si cred ca Banca Nationala a Romaniei isi va rezerva dreptul de a interveni punctual pentru a schimba lucrurile. Totusi, ce se intampla acum pe piata valutara nu este chiar surprinzator pentru ca este vorba de decembrie, luna in care se tot fac plati si multi care au valuta o schimba in lei pentru a face cumparaturi“, explica analistul economic Aurelian Dochia.
Dochia mai precizeaza ca o data cu stabilizarea cursurilor valutare nu ne vom putea astepta ca leul sa ajunga de unde a plecat. Altfel spus, la anul nu vom avea un euro de peste 40.000 de lei, de pilda.
Recent, analisti economici avertizau ca am putea avea in fata o criza financiara in cazul in care leul va continua sa ia avans fata de valutele de referinta, euro si dolar. Totodata, cursul ar putea s-o ia razna oricand, dar in directia opusa, adica in directia cresterii, mai semnalau voci din domeniu.

Leul tare “ieftineste“ tot: case, masini...

In cazul in care leul va continua sa se aprecieze, ne-am putea astepta la oarece ieftiniri. Este vorba atat de produsele care au preturi afisate in valuta, cum sunt masinile, de pilda, dar poate fi vorba si de imobile. Si asta pentru ca acestea sunt tranzactionate tot in valuta, adica 75-80% in euro si restul in dolari. Iar pe piata imobiliara fluctuatiile valutare au avut efecte cel mult la nivel de chirii, dupa cum spun surse din domeniul imobiliar.
In ceea ce priveste piata auto, chiar daca liniile de finantare sunt in valuta, fie ca vorbim de credit, fie ca vorbim de leasing, efecte nu sunt, cel putin deocamdata, afirma directorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), Marius Carp.
“Daca leul continua sa se aprecieze in raport cu euro si dolarul, vor fi ceva ieftiniri in cazul masinilor care au preturile afisate in valuta“, apreciaza directorul APIA.
Ce-i drept, de la inceputul anului, leul a castigat 9% fata de cosul valutar (format din 75% euro si 25% dolari), iar in termeni reali s-a apreciat cu aproximativ 17%.
Dar cu toate acestea, nu ne permitem inca sa avem un leu tare, dupa cum spun analistii economici. “Cresterea leului n-are cum sa fie mai mare decat productivitatea muncii. In 2004 se inregistreaza o crestere de productivitate de 8-10%, dar totul depinde de cum vor evolua lucrurile pe parcurs“, mai spune Aurelian Dochia.
Pe de alta parte, inflatia este tinuta Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, incepand cu 13 decembrie 2004, o moneda din aur cu valoarea nominala de 100 de lei, emisiunea “Istoria aurului-engolpion cantacuzin“, potrivit unui comunicat al institutiei.
Moneda va avea o greutate de 1,224 grame, iar aversul monedei contine in centru inscriptia “Romania“, sustinuta de un ornament medieval.
Stema Romaniei, flancata de anul emisiunii “2004“, fragmentat in doua si valoarea nominala “100 lei“ sunt amplasate in partea superioara, respectiv inferioara a monedei.
Pe reversul monedei este reprodusa imaginea engolpionului arhieresc din aur reprezentand vulturul bicefal cu cruce, simbol heraldic al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Inscriptia “engolpion cantacuzin“ este gravata circular, de o parte si de alta a vulturului bicefal.
Tirajul emisiunii, destinat vanzarii in tara si in strainatate, este de 1.000 de exemplare, iar pretul de vanzare al monedei este de 1.560.000 de lei.
Monedele din aur au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
In ceea ce priveste punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, aceasta se realizeaza prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR. (S.Z.)n frau cu un dolar slab, deci castiga toata lumea afectata de cresterea preturilor, dupa cum spunea un fost presedinte de banca.