Dupa Romania, cele mai accentuate cresteri se observa la Spania si Polonia. Cele mai mari scaderi sunt consemnate de Ungaria, Olanda si Slovenia.
Romania se plaseaza pe prima pozitie in Uniunea Europeana (UE) in functie de ritmul de crestere a productiei din constructii, in luna iunie, de 16,5%, comparativ cu mai, avansul mediul la nivelul blocului comunitar fiind de 3,5%, potrivit datelor Eurostat.
In mai, Romania a inregistrat o scadere a productiei din constructii, in ritm lunar, de 1,3%. Scaderea medie, la nivelul UE, a fost de 0,1%.
Dintre cele 14 state prezente in raportul Eurostat, sase au consemnat scaderi ale indicatorului, celelalte tari inregistrand evolutii pozitive. Dupa Romania, cele mai accentuate cresteri se observa la Spania (7,2%) şi Polonia (4,5%). Cele mai mari scaderi sunt consemnate de Ungaria (2,3%), Olanda (1,8%) si Slovenia (1,6%).
In ritm anual, activitatea din constructii a scazut in iunie, in Romania, cu 5,3%, dupa un declin de 16,4% in luna mai. La nivel comunitar, indicatorul a crescut cu 5,4% in iunie, comparativ cu o scadere de 2,8% in mai.
Productia din constructii a crescut in iunie, comparativ cu aceeasi luna din 2009, in cinci state comunitare si a scazut in noua. Cele mai mari avansuri au fost inregistrate de Spania (18,6%), Marea Britanie (13,6%) si Polonia (10,2%). Cele mai accentuate evolutii negative sunt observate la Ungaria (19,6%), Bulgaria (17,5%) si Slovenia (16,9%).
In zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Uniune, productia din constructii a crescut cu 2,7% in ritm lunar si cu 3,1% in ritm anual.
Datele Eurostat referitoare la evolutia in ritm lunar a activitatii din constructii sunt ajustate sezonier, iar cele privind evolutia anuala sunt ajustate in functie de numarul zilelor lucratoare.
Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul lunii august ca in luna iunie volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de mai, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 46,7%, respectiv cu 16,6%.