Tsunami-ul financiar care a lovit trustul Realitatea-Catavencu, in urma deciziilor luate de multimiliardarul Sorin Ovidiu Vantu, se propaga in media romaneasca. Nori negri se aduna si deasupra televiziunilor si diverselor gazete si reviste din cadrul trustului Intact, patronat de un alt multimiliardar, Dan Voiculescu.
Concret, astazi, la orele diminetii, angajatii Antenei 3 au fost anuntati ca, de la inceputul lunii septembrie, salariile le vor fi diminuate cu un procent de 20 la suta. Justificarea oficiala fluturata de conducere este aceea ca ar exista un decalaj mare intre targetul financiar scontat de patronat si situatia actuala a trustului. Cele mai mari nemultumiri au fost trezite de departamentele on-line ale Antenelor, care, in opinia patronatului, au implinit doar 30 la suta din planul financiar aflat in vedere.
Nici la "Gazeta Sporturilor" angajatii nu intrevad un viitor extrem de luminos deoarece publicatia pe care o conduce Tolontan este pe pierdere de la inceputul acestui an, iar colac peste pupaza una dintre firmele care trebuia sa vireze banii pentru publicitate a intrat in faliment.
Aceeasi situatie este la publicatiile economice si de divertisment conduse de Gabriela Vranceanu Firea, "Saptamana financiara", "Financiarul", "Felicia", care consuma resurse financiare imense cu profit aprope zero.
Una dintre cauzele crizei on-lineului din trust este pretul extrem de scazut la care au ajuns difuzarile de spoturi publicitare la tv. Daca o reclama pe sticla costa, la Antene, in trecut, 8000 sau 10000 de euro, in prezent, potrivit surselor citate, pretul a scazut de apromiximativ cinci ori, respectiv 1500, maxim 2000 de euro. Drept urmare, majoritatea reclamelor on-line au migrat spre sticla, gratie preturilor extrem de atragatoare.
Reducerea salariilor cu 20 la suta a fost operata in premiera la trustul Intact, in urma cu cateva luni, dar exclusiv la angajatii "Jurnalului National", care culmea, este printre putinele publicatii cu bilant aproape pozitiv.