Consumul mediu de carne, lapte, oua si ulei si-a mentinut, anul trecut, tendinta de crestere fata de 2003, insa la zahar si la produse din zahar a continuat trendul descendent inceput la jumatatea lui 2004, se arata intr-un raport al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Reprezentantii ministerului apreciaza ca, in urmatorii ani, consumul de produse alimentare si de bauturi racoritoare va creste la un nivel apropiat de media din statele Uniunii Europene.

Romanii vor consuma, in 2007, in medie 63,2 kilograme de carne si produse din carne, cu circa 17 kilograme mai putin decat in UE. Pentru 2004, estimarile privind consumul se ridica la 60 de kilograme pe cap de locuitor. In ceea ce priveste consumul mediu de paine si produse fainoase, s-a inregistrat o scadere de la 168,2 kilograme pe cap de locuitor in 2003, la 158,2 kilograme anul trecut, datele referitoare la consumul de paine fiind valabile doar pentru populatia urbana. Datele furnizate de MAPDR indica, pentru 2004, cresteri semnificative ale consumului de carne de bovine si de pasare, cu 21,8%, si, respectiv, 13,4% comparativ cu anul anterior. Potrivit acestora, fiecare roman a mancat anul trecut 9,5 kilograme de carne de vaca si
22,9 kilograme de carne de pasare. In ceea ce priveste carnea de porc, avansul a fost de numai 0,3%, de la 29,6 kilograme la 29,7 kilograme pe cap de locuitor. In acelasi timp, cantitatea medie de zahar a scazut cu un kilogram, situand consumul individual la 24,6 kilograme. La oua si lactate, consumul din 2004 a ramas aproape constant.
Romanii au consumat, in medie, 313 oua, comparativ cu 306 bucati in 2003, iar cererea de lapte si de produse din lapte a urcat cu 1,5%, pana la 231,1 kilograme/locuitor.
Pe de alta parte, consumul de ulei si grasimi vegetale a inregistrat un salt semnificativ, de la 10,4 litri la 11,8 litri, respectiv de la 2,5 kilograme la 4,1 kilograme pe locuitor.

Ne plac sucurile ca si celor din UE

Datele privind consumul mediu de sucuri si bauturi racoritoare nu au fost centralizate inca, dar se apropie de consumul din statele din Uniunea Europeana.
In acest sens, pentru luna noiembrie 2004, ministerul prognoza un consum de 60 de litri de sucuri si bauturi racoritoare nealcoolice pe cap de locuitor, care ar putea atinge insa in 2007 un nivel de 65 de litri. In statele comunitare, consumul mediu pentru aceste produse se ridica la 70 de litri pe cap de locuitor.