Dupa ce vom adera la Uniunea Europeana, vom vorbi mai ieftin in strainatate prin intermediul telefoanelor mobile, adica in roaming. ßi asta pentru ca tarifele percepute de operatorii de telefonie mobila europeni pentru convorbirile in strainatate, in state membre UE, vor fi injumatatite in 2007, conform propunerilor inaintate recent de Comisia Europeana, potrivit Reuters. "Daca aderam, suntem obligati sa ne adaptam prevederilor legislatiei europene", ne-au confirmat reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Oficialii europeni au declarat ca operatorii din sectorul de profil au avut la dispozitie timp suficient pentru reducerea tarifelor, dar nu au actionat in acest sens. Companiile de telefonie mobila sustin ca tarifele mai ridicate ale serviciilor de roaming contribuie la mentinerea costurilor pentru alte servicii la un nivel scazut. Potrivit Reuters, Executivul european estimeaza veniturile obtinute in urma serviciilor de roaming la 10 miliarde de euro, iar noile reglementari vor reduce taxele actuale cu pana la 60%. Profitul obtinut de operatori in urma apelurilor preluate in strainatate este de peste 90%, conform Comisiei Europene.
Executivul european ia in considerare impunerea unui nivel maxim al tarifelor de interconectare in roaming percepute intre companii pentru apelurile in cele 25 de state membre ale UE.
Grupul European de Reglementare (GER) a anuntat ca aceste tarife ar trebui diminuate pana la nivelul de 30 de eurocenti pe minut, de la 70-80 de eurocenti in prezent.
Potrivit Comisiei Europene, reglementarile vor fi propuse in iulie, fiind necesara aprobarea fiecarui stat membru si a Parlamentului European pentru intrarea in vigoare, probabil, in vara lui 2007.
La randul lor, reprezentantii operatorilor de telefonie mobila au declarat ca diminuarea tarifelor ar trebui lasata in seama lor.