Imediat dupa ce au iesit din inchisoare, fratii Iancu au inceput negocierile cu ucrainenii de la Alfa Oil pentru vanzarea pachetului de 98% din capitalul social al Rafo. Ucrainenii au facut „o oferta financiara deosebita“ si au batut palma pentru vanzare, iar in cel mult doua luni, preluarea Rafo va fi incheiata. De anul viitor, fratii Iancu vor sa treaca la alt tip de afaceri.
Consilierul presedintelui Balkan Petroleum (BkP), Marin Anton, ne-a declarat ca BkP a decis vanzarea rafinariei onestene pentru ca „nu mai putea sa o tina si, dupa cum s-a vazut cu arestarile din ultima perioada, a iesi din business era singura solutie corecta.“ Potrivit acestuia, la sfarsitul lui iunie, Marian Alexandru Iancu (foto), presedintele BkP, a demarat discutiile cu ucrainenii de la Alfa Oil pentru a vinde actiunile de la Rafo. Anton ne-a mai spus ca Alfa Oil a facut o „oferta financiara deosebita“ si s-a ales cu Rafo, iar in maximum doua luni se va perfecta si tranzactia. El a precizat ca, la inceputul lui 2006, BkP va incepe sa-si extinda afacerile in Romania si sa faca mai multe investitii „poate in constructii“.

Alfa Oil s-a ferit sa iasa la rampa

Potrivit lui Anton, reprezentantii Alfa Oil nu au vrut sa iasa in fata cu achizitionarea Rafo si au preferat sa formeze un consortiu international prin care sa cumpere atat Rafo, cat si creantele VGB Oil si Faber Invest catre rafinarie. Din cauza ca incercarea pe care Alfa Oil a facut-o la Agentia Nationala de Administrare Fiscala de a cumpara actiunile statului rezultate in urma conversiei creantelor in actiuni a dat gres, compania ucraineana „a preferat sa vina intr-un consortiu cu Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd.,“ ne-a mai explicat reprezentantul presedintelui BkP.

Petrom recunoaste implicit

Tot el ne-a mai spus ca Alfa Oil a incheiat si o intelegere cu Petrom in baza careia „Petrom isi va vinde creanta de 2.000 de miliarde de lei (vechi, n.red.) de la Rafo.“ La randul sau, Gabriel Nastase, directorul de comunicare al Petrom, ne-a declarat ca datoria Rafo este de 2.312 miliarde de lei vechi, din care 1.496 de miliarde de lei reprezinta contravaloarea la titei si gazolina, diferenta reprezentand dobanzi comerciale si penalitati de intarziere. Intrebat daca in prezent Petrom negociaza vanzarea acestei creante cu Alfa Oil, Nastase ne-a spus: „Petrom va continua, prin toate formele si modalitatile prevazute de lege, demersurile initiate in vederea recuperarii creantelor sale fata de SC Rafo SA“. Mai trebuie spus ca datoriile Rafo la bugetul statului se cifreaza in prezent la circa 8.000 de miliarde de lei vechi. Statul a dat in judecata compania Rafo pe mai multe cauze pentru a incerca sa recupereze macar o parte din banii datorati. In prezent, compania se afla in reorganizare judiciara si faliment.