Motorul de dezvoltare a activitatii bancilor va deveni creditul ipotecar, este de parere presedintele Consiliului de Administratie al Institutului Bancar Roman, Petru Rares. In opinia sa, celelalte tipuri de credite, cel de consum si cardul de credit, se apropie de maturitate.
Mai mult, Rares sustine ca activitatea de retail va fi mai profitabila decat cea de corporate atat in Romania, cat si in regiunile central si est-europene, iar creditul ipotecar va deveni unul dintre cele mai atractive produse.
Declaratiile lui Rares se bazeaza pe faptul ca acordul de capital Basel II, care se va aplica si in Romania din 2007, stimuleaza dezvoltarea creditului ipotecar prin reducerea gradului de expunere la risc de la 50% din totalul portofoliului de credite, cat este in prezent, pana la 35%. "Majoritatea grupurilor bancare europene sustin ca implementarea acordului Basel II este cea mai mare provocare din istoria lor, mai complexa decat introducerea monedei unice euro", a explicat Rares.
Trebuie spus ca acordul Basel II este un instrument complex de crestere a competitivitatii grupurilor financiare in contextul unor metode avansate de adecvare a capitalurilor. Potrivit analistilor, cei care nu vor folosi aceste metode vor avea pierderi de competitivitate importate si costuri suplimentare, astfel incat in viitor concurenta dintre banci se va da pe planul aplicarii cat mai rapide a regulillor si instrumentelor aduse de acordul Basel II.