Recent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a solicitat Companiei Nationale Imprimeria Nationala (CNIN) sa precizeze daca eliberarea rovignetei, care va trebui sa insoteasca asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), este posibila cu incepere de la 1 ianuarie 2006. "Potrivit informatiilor primite de la societatile de asigurare, Compania Nationala Imprimeria Nationala va putea elibera vignetele asociate politelor RCA (raspundere civila auto) incheiate cu incepere de la 1 ianuarie 2006 numai dupa 15 ianuarie 2006", se arata intr-un comunicat al CSA.
La randul lor, reprezentantii CNIN ne-au declarat ca intr-adevar doar de la 15 ianuarie 2006 vor putea sa puna in circulatie cele aproximativ 3 milioane de rovignete care le-au fost pana in prezent solicitate de catre companiile de asigurare. "Reglementarea respectiva a fost publicata in 'Monitorul Oficial' la 20 decembrie. Din aceasta cauza rovignetele nu au putut fi gata intr-un termen atat de scurt pentru ca au insemne specifice si trebuie securizate astfel incat sa nu poata fi falsificate", ne-au mai spus sursele citate.

Urmari

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a mentionat recent ca va lua masurile necesare in functie de raspunsul oficial primit de la Imprimeria Nationala, avandu-se in vedere inclusiv modificarea reglementarilor privind asigurarea obligatorie RCA pentru anii 2006-2007.
Incepand din acest an, valabilitatea politelor de raspundere civila auto nu mai este corelata cu anul calendaristic. Astfel, politele cu valabilitate de un an incheiate dupa 1 ianuarie 2006 vor fi valabile si in 2007.

De ce?

La inceputul acestei luni, presedintele CSA, Nicolae Crisan, ne-a declarat ca asigurarile obligatorii de raspundere civila auto vor fi insotite de vigneta. Potrivit sefului CSA, la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este obligatorie prezenta vignetei, iar aparitia ei mai devreme cu an se justifica prin stabilirea unui set de bune practici in acest domeniu. Vigneta va ajuta Politia sa verifice de la departare (prezenta rovigneta va fi lipita pe geam, la fel ca si cea care atesta plata taxei de drum) existenta RCA la o masina sau alta. "Vigneta va fi sofisticata si va avea multe elemente de siguranta. Pe ea va fi inscrisa data pana la care este valabila asigurarea", ne-a mai spus Crisan.