De mai bine de o saptamana, pe piata bihoreana au inceput sa patrunda carcase de porc provenite de la fermele grupului american Smithfield care fiinteaza in judetul Timis, ferme in care pesta porcina a facut ravagii. Practic, reprezentantii acestor ferme patrund in Bihor cu mijloace de transport incarcate cu carcase de porc si cauta piata de desfacere, in special procesatori bihoreni cu renume, carora le fac oferte la preturi mai mici decat cele practicate pe piata, respectiv la 4,0-4,5 lei/kg.
Octavian Dan, directorul executiv al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca multi membri ai federatiei, care lucreaza in acest domeniu de activitate, au semnalat acest fapt, cu totii luand decizia de a nu se aproviziona de la Smithfield. "Dincolo de faptul ca respectivele carcase ar putea fi contaminate cu pesta, actiunea fermelor Smithfield este condamnabila pentru ca vor sa strice piata carnii din Bihor. Asa au facut si in Polonia unde au cucerit piata cu preturi mici, asa vor sa faca si aici. Este bine ca procesatorii bihoreni s-au unit impotriva acestei manevre.
Aflat sambata la Satu Mare, cu ocazia Conferintei Regionale de informare si promovare a Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Decebal-Traian Remes ne-a raspuns cu privire la acest subiect ca, daca asa stau lucrurile, se vor lua masuri impotriva grupului Smithfield. "Trebuie sa stiti ca am delegat in Timis 25 de medici veterinari care sa tina sub supraveghere tot ce misca la ferme. Daca reprezentantii Smithfield au facut ceea ce spuneti dumneavoastra, cred ca au facut-o pentru a-si depopula efectivele si a putea sa-si aseze afacerea din nou pe picioare. Am sa cer un raport detaliat asupra a ceea ce se petrece in teritoriu si voi face publice concluziile", a precizat seful Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.