Ministerul Agriculturii a dispus ca, pe langa reducerea de un leu pe litru la motorina, fermierii sa beneficieze si de o scadere a accizei la carburantul utilizat pentru lucrarile agricole in perioada august-decembrie 2008.

Producatorii agricoli galateni care intentioneaza sa beneficieze de motorina subventionata pentru campania agricola de toamna trebuie sa intre in posesia unor adeverinte de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura Galati, care sa ateste ca au fost inscrisi in evidentele institutiei cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si ca motorina utilizata in acest scop va beneficia de o reducere a accizei in baza unui recent ordin al Ministerului Agriculturii. "Prima adeverinta vizeaza ca acciza la motorina va fi redusa cu 0,65 lei pe litru, care reprezinta 48 litri la hectar. Cea de-a doua adeverinta se refera la reducerea de un leu pe litrul de motorina, conform Ordinului 485/2008 al Ministerului Agriculturii, care inseamna 39 de litri pe hectar", ne-a declarat directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Profira Onode. Producatorii agricoli care exploateaza suprafete de teren ce sunt situate in mai multe judete trebuie sa formuleze cereri de sprijin financiar la fiecare directie agricola in a carei raza teritoriala se afla terenul in cauza.

Adeverinte, nu cupoane

Pasul al doilea va fi depunerea adeverintelor amintite anterior la DADR Galati, care va analiza cererile si le va aproba daca indeplinesc toate conditiile legale, urmand ca apoi sa faca verificari cu privire la modul de utilizare a cantitatilor de motorina achizitionate si culturile infiintate pe suprafetele de teren pentru care s-a acordat sprijinul financiar. Imbucurator este ca finalmente s-a renuntat la celebrele cupoane iar birocratia de care producatorii agricoli se loveau in fiecare an a fost redusa la o simpla adeverinta eliberata de APIA. De mentionat este ca legea permite eliberarea unui numar maxim de 10 adeverinte pentru fractii din cantitatea de motorina aprobata, pana la acoperirea cantitatii totale de carburant, insa este greu de crezut ca vreun producator agricol isi doreste sa faca nenumarate drumuri pentru a indeplini procedura legala, ce poate fi acoperita dintr-un singur foc. Doleantele fermierilor se pare ca au fost ascultate dupa ce acestia amenintasera in urma cu cateva luni ca vor refuza sa primeasca subventia la motorina intrucat valoarea accizei incasata de Ministerul Finantelor, ce atinsese nivelul de 220%, ramasese neschimbata.