Drobeta Turnu Severin ar putea fi primul oras din Romania in care administratia locala va recurge la conservarea energiei termice cu ajutorul sistemului Casa Clima, care este deja folosit in Italia, Germania si Austria. Zilele trecute, viceprimarul Severinului, Mircea Sevastian Grosu, a facut o vizita in localitatea italiana Bolzano, unde acest sistem este folosit de multa lume, pentru a se convinge ca el este benefic si da rezultate. Consiliul Local din Drobeta Turnu Severin a aprobat deja acest proiect, iar Severinul ar putea deveni primul oras din Romania care va beneficia de avantajele energiei economice.
Cladirile atestate energetic in sistemul Casa Clima ar putea economisi pana la 75% din energie, fapt ce ar duce la o scadere substantiala a facturilor. Cel mai bun exemplu in acest sens este chiar cladirea Consiliului Local din Bolzano, care a ajuns cu valoarea facturilor lunare de la 98.000 la 5.000 de euro, in urma reabilitarii dupa principiile Casa Clima.
"Acest concept este, de fapt, o intreaga filozofie legata de cum se construieste economisind energie. Practic, cei din Bolzano vor sa patrunda pe piata din Romania prin Drobeta Turnu Severin, iar noi vom fi singurii care vom putea emite aceste certificate energetice. Ii asteptam luna viitoare pe cei din Bolzano pentru a demara pasii concreti ai procedurii. Din punctul nostru de vedere, vom incerca sa dam exemple implementand acest sistem in scoli sau camine de batrani, acolo unde municipalitatea plateste facturile si este in interesul nostru sa reducem costurile, avand in vedere ca traversam o perioada nu prea usoara din punct de vedere economic", a declarat viceprimarul Mircea Sevastian Grosu.
In luna august, o echipa din Italia este asteptata la Drobeta Turnu Severin pentru a pune la punct detaliile proiectului.