Curtea de Conturi a clasat actul de control asupra proiectului Dracula Park pe motiv ca "nu sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale ". Si asta, in conditiile in care Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara - societatea desemnata sa implementeze proiectul Dracula - are datorii de miliarde de lei, iar cedarea dreptului de proprietate exclusiva asupra marcii "Dracula Park " - "operatiune " care poarta semnatura fostului ministru al turismului, Dan Matei Agathon, contravine prevederilor legale.
Potrivit unui comunicat al Curtii de Conturi, nu au fost indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale. "Solutia dispusa de procurorul financiar a fost de clasare a actului de control, considerindu-se ca nu sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale ". Altfel spus, Curtea de Conturi a gasit nereguli, dar nu si pe cel vinovat de acestea. Controlul efectuat de Curtea de Conturi asupra proiectului Dracula Park a urmarit drepturile cuvenite Consiliului Local Sighisoara, in calitatea sa de actionar la societatea comerciala care urma sa-l implementeze. Astfel, potrivit institutiei de control, Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara nu a achitat autoritatilor locale, in conditiile retragerii acestuia din actionariat, suma de 4,2 miliarde de lei vechi. Aceasta reprezenta diferenta dintre valoarea contabila si cea nominala a titlurilor aferente aportului in natura constind in teren si valoarea actiunilor reprezentind banii de la capitalul social initial.
Totodata, societatea nu are aprobat studiul de fezabilitate de catre Guvernul Romaniei si nici nu poarta avizul mai multor institutii, respectiv al Ministerului Administratiei Publice, fostului Minister al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Ministerului Culturii si Cultelor si nici al fostului minister al dezvoltarii si prognozei. Lipsa tuturor acestor avize contravine, potrivit Curtii de Conturi, mai multor legi in vigoare.
De asemenea, din suma destinata studiului de fezabilitate, respectiv sase miliarde de lei vechi, au ramas neutilizate peste 34 milioane de lei vechi. Aceste fonduri nu au fost insa restituite bugetului de stat, calculindu-se despagubiri civile de peste 18 milioane de lei vechi. "In timpul si ca urmare a controlului, suma totala de 53,1 milioane de lei vechi a fost restituita de Societatea Comerciala Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA Primariei Sighisoara, in vederea virarii la bugetul de stat ", se precizeaza in comunicatul Curtii de Conturi.
Potrivit acestuia, au fost depistate nereguli si in ceea ce priveste schimbarea locului de amplasare a Dracula Park. "Consiliul de Administratie al SC Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara a hotarit schimbarea locului de amplasare a Proiectului Dracula Park, studiul de fezabilitate nemaifiind valorificat la nivelul zonei Sighisoar ", explic Curtea de Conturi. Astfel, prin hotarirea guvernului prin care se aproba constituirea parcului industrial "Parcul turistic si de agrement Snagov " nu au fost preluate si sumele cheltuite anterior, respectiv sase miliarde de lei, pentru realizarea parcului Dracula de la Sighisoara.