Romania are si anul acesta doua salarii minime pe economie. Guvernul a stabilit prin hotarire un asa-numit "salariu minim garantat" de 3.300.000 de lei pe luna, confederatiile patronale si sindicale au stabilit, prin Contractul colectiv de munca la nivel national, un asa-numit "salariu minim negociat" de 3.700.000 de lei pe luna. Cum Contractul colectiv de munca la nivel national are putere de lege, daca vreo firma are oameni angajati cu mai putin de 3.700.000 de lei si este verificata de inspectorii de munca, aceasta poate sa fie amendata.
"Situatia s-ar parea ca este trasa la indigo dupa cea de anul trecut, cand 'garantatul' era de 3.100.000, iar "negociatul" era de 3.300.000. De cand sunt eu in institutie, acest fapt a existat in fiecare an. Nu este prima data cand se intampla aceasta bulibaseala", spune Loredana Suta (foto), purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor. Zilnic telefoanele institutiei suna, angajatorii cerand lamuriri in legatura cu aceasta situatie. "De trei saptamani, primim, zilnic, cate 60-70 de telefoane pentru a fi intrebati de aceasta situatie. Ar trebui sa ne facem o caseta cu raspunsul", spune Loredana Suta.
Actul aditional la Contractul colectiv de munca prin care se reglementeaza salariul minim de 3.700.000 a fost inregistrat la Ministerul Muncii, la inceputul lunii aprilie. A intrat in vigoare de la data inregistrarii, adica de la 1 aprilie 2006, dar, deoarece a fost publicat in Monitorul Oficial pe 3 mai, functionarii Inspectoratului Teritorial de Munca au aflat de el abia zilele trecute. Cum au aflat, au si instiintat administratorii firmelor. Contabilii sunt de-a dreptul buimaciti - nu este legal sa modifice in luna mai salariile de pe luna aprilie. Se mai pune problema taxelor - la pensii, sanatate, somaj, impozit. Angajatorii au platit procentele cerute de lege din 3.300.000, salariul minim de care stiau. Acum ar trebui sa vireze in plus diferenta de la 3.300.000 la 3.700.000 sau nu? Functionarii de la ITM spun ce stiu "conform actului aditional la Contractul Colectiv de Munca la nivel national publicat in Monitorul Oficial din 2 martie, salariul minim pe economie este 3,7 milioane de lei. Hotarirea de Guvern zice ca salariul minim e de 3,3 milioane de lei". In rest ... asteapta si ei lamuriri.
Din punctul de vedere al Ministerului Muncii, problema e simpla. Conform legii, salariul minim negociat se aplica tuturor agentilor economici cu capital de stat sau privat. Nu se aplica bugetarilor care raman pe salariul minim garantat sau pe alte salarii minime daca au legi speciale. In privinta relatiei agentilor economici cu statul, situatia s-ar putea rezuma astfel: ce e de plata se calculeaza in raport cu 3.700.000, ce e de primit, in raport cu 3.300.000.
"Indemnizatia de somaj, care, conform legii, reprezinta un procent din salariul minim pe economie, n-are nicio legatura cu salariul minim negociat. Indemnizatia de somaj se calculeaza procentual, 75%, din 3.300.000", spune Viorica Voichita de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor.