Pe 31 martie expira termenul pana la care persoanele fizice si juridice din Craiova isi pot achita taxa de parcare pe anul 2012 pentru autovehiculele pe care le detin, primind cu aceasta ocazie si un autocolant, numit vinieta de parcare. Dupa aceasta data, nu doar ca se vor percepe penalitati, dar Politia Locala este imputernicita sa aplice si amenzi celor care nu au vinieta lipita in parbriz, chiar daca si-au achitat taxa de parcare.
"De luna viitoare vom trece la depistarea si sanctionarea proprietarilor de vehicule care parcheaza pe domeniul public fara sa fi achitat taxa de parcare. In cazul autovehiculelor care sunt in baza de date, le vom aplica doar amenda stabilita prin hotarare de consiliu local. In schimb, masinile care nu se afla in baza noastra de date - si ma refer aici mai ales la cele cu numere straine - vor fi ridicate si transportate in spatiul special amenajat din curtea autobazei RAT Craiova", a precizat Octavian Mateescu, directorul Politiei Locale Craiova.

Dupa 31 martie, amenzi si penalitati

Reamintim ca, potrivit unei hotarari a Consiliului Local Craiova, orice sofer care parcheaza pe domeniul public din municipiu este obligat sa achite o taxa. Craiovenii platesc 40 de lei pe an pentru parcare, suma care li se percepe odata cu impozitul pe masina. Celor din alte localitati sau care au masini inmatriculate in Bulgaria, Italia, Franta, Germania sau in orice alta tara li se va percepe, la alegere, o taxa de 40 de lei pe an, 15 lei pe luna sau un leu pe zi, in functie de perioada cat raman in Craiova.
La achitarea taxei de parcare, soferii primesc o vinieta, pe care sunt obligati s-o lipeasca in parbriz sau macar s-o aiba afisata pe bord, la loc vizibil. Dupa data de 31 martie, Politia Locala ar urma sa verifice parcarile. Cei care n-au achitat taxa de parcare pana la data mentionata risca pana la 500 de lei amenda, iar cei care au platit taxa, dar nu si-au lipit vineta in parbriz pot fi si ei sanctionati cu pana la 200 de lei amenda. In termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal sau, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, contravenientii pot plati jumatate din minimul amenzii.

32.800 de taxe la 99.966 de masini

Vinietele rosii (pe o zi) si cele galbene (pe o luna) pot fi achizitionate de soferii aflati in tranzit si de la chioscurile de ziare sau de la casieriile Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova. Pana ieri, Fiscul craiovean a distribuit catre tonetele RAT si chioscurile de ziare circa 3.000 de viniete rosii si 3.000 galbene. Vinietele albastre, reprezentand achitarea taxei de parcare pentru un an, pot fi obtinute numai de la casieriile Directiei de Impozite si Taxe ale Primariei Craiova.
In evidentele Fiscului sunt inregistrate 99.966 de autovehicule pe numele locuitorilor Craiovei sau al firmelor care isi au aici sediul. Doar pentru o treime dintre ele s-a achitat pana acum taxa de parcare, dupa cum a precizat Mihaela Claudia Udrescu, director executiv adjunct al Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova. "Pana marti a fost incasata suma de 1.182.030 de lei, reprezentand taxa de parcare pentru circa 32.800 de autovehicule aflate in evidenta noastra", a spus directoarea Udrescu.
Nici macar cei 32.800 de platitori nu sunt insa cu adevarat in regula, pentru ca doar 11.650 dintre ei si-au ridicat de la ghiseele Directiei de Impozite si Taxe si vinietele de parcare pe care trebuie sa le lipeasca in parbriz.
Pe langa craiovenii care au obligatia sa-si achite taxa de parcare, s-au prezentat la ghiseele Fiscului si peste 2.000 de detinatori de autovehicule inmatriculate in alte localitati sau alte tari, dar care au dorit sa obtina viniete pe un an. "Pentru vehiculele din alte localitati sau tari am incasat 104.898 de lei, reprezentand contravaloarea a 2.687 de viniete", a explicat Mihaela Udrescu.