Executivul a decis saptamana trecuta sa "taie" peste 53 de milioane de lei din sumele defalcate din TVA acordate bugetelor locale doljene. Sunt bani care ar fi trebuit sa acopere o parte din cheltuielile cu salarii din invatamantul preuniversitar din Dolj, lucrari de intretinere a drumurilor ori sume care ar fi putut fi folosite pentru investitii in comune.

Rectificarea bugetara, aprobata saptamana trecuta de catre Guvernul Romaniei, loveste in plin in buzunarul administratiei judetene din Dolj si in bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor. "Aceasta ultima rectificare face parte din seria reducerilor neinspirate, sa le spunem asa, ale guvernului Boc. Practic, inseamna 7,35 milioane de lei din bugetul propriu al consiliului judetean. Ca sa va faceti o idee, este o suma comparabila cu investitia noastra de la Aeroportul Craiova. La nivelul bugetelor comunelor din Dolj, al oraselor si municipiilor, totalul reducerilor ajunge la 46,39 milioane de lei", a declarat vicepresedintele economic al CJ Dolj, Dan Mogos. In ceea ce priveste bugetul propriu al consiliului judetean, din sumele defalcate din TVA pentru acoperirea cheltuielilor descentralizate, respectiv bugetelor institutiilor din subordinea administratiei judetene, guvernul a taiat 1,37 milioane de lei. Fondurile destinate intretinerii drumurilor judetene si comunale in aceasta a doua parte a anului se reduc cu 1,36 milioane de lei. Alte 4,4 milioane de lei sunt bani care erau destinati echilibrarii bugetului CJ Dolj.

Fondurile pentru comunele si orasele doljene, reduse cu 46,4 milioane de lei

Cel mai afectat pare sa fie insa personalul din unitatile de invatamant preuniversitar din Dolj. La nivelul bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor din judet, sumele defalcate din TVA pentru acoperirea salariilor, sporurilor, indemnizatiilor si a altor drepturi salariale prevazute prin lege se reduc cu aproximativ 24,5 milioane de lei. Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, respectiv bani care ar fi putut fi folositi pentru investitii de catre un consiliu local, spre exemplu, au fost micsorate cu circa 12 milioane de lei, iar sumele din TVA destinate acordarii ajutoarelor sociale si ajutorului pentru incalzire au fost reduse cu un milion de lei. Totalul sumei retrase de catre guvern ajunge la circa 46,4 milioane de lei. "In opinia mea, toate aceste reduceri sunt fara rost si sunt oglinda unei proaste guvernari. In situatia in care strangem cureaua, intrebarea evidenta este unde se duc acesti bani. Facem economii, dar as vrea sa intreb si catre ce investitii de amploare care sa relanseze economia tarii se duc acesti bani?", a adaugat vicepresedintele CJ Dolj.