500 de firme cu capital strain au disparut din Dolj. Cele care au ramas "în viata" au subscris capitaluri în euro de numai 0,2% din totalul tarii, ceea ce situeaza judetul în coada clasamentului la capitolul plasamente straine investite. Mediul economic instabil si forta financiara slaba a investitorilor straini care au ales aceasta zona a tarii pentru a-si deschide business-uri au facut ca aproape 500 de companii cu capital strain sa dispara din judet, informeaza Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj. Fie ca a fost vorba despre companii cu capital integral strain, fie ca au fost firme mixte româno-straine, în decursul timpului, aproape 500 de entitati economice au fost radiate sau dizolvate. La numai un an de la intrarea în Uniunea Europeana, societatile straine din Dolj se situeaza, ca numar, la aproape jumatate fata de anii anteriori. Motivele pentru care investitorii au închis portile sunt multiple, a spus directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea: "Nu si-au majorat capitalul social potrivit legii, nu si-au preschimbat certificatele de înregistrare sau, pur si simplu, s-au mutat în alte judete". Autoritatile ne lasa sa întelegem ca radierea firmelor cu capital strain nu comporta motive diferite de cele ale societatilor autohtone. "Legile românesti nu fac distinctie între capitalul românesc si cel strain. Toti sunt tratati la fel. În Germania dispar 10.000 de firme anual. Nu cred ca investitorii straini au plecat în alte judete, ci, pur si simplu, au disparut pe cale naturala. Multi au venit în Dolj si în Craiova într-o perioada de instabilitate economica", a afirmat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a mai spus ca au disparut societati straine mici, care au avut fie management de proasta calitate si capitaluri infime, fie au avut alte asteptari de la economia autohtona si acestea nu s-au produs. 
Codasi la capitaluri investite Datele centralizate pe tara de ORC arata ca, la sfârsitul anului 2006, în Dolj erau peste 1.200 de firme straine, cu o participare de 72.397.500 de lei. Totalul capitalurilor atrase în moneda europeana era de numai 32.990 de euro, ceea ce reprezinta 0,2% din sumele investite de straini în tara, iar din acest punct de vedere, Doljul ocupa un rusinos loc 35 pe tara. La finalul lui 2007, mai erau în evidentele ORC Dolj doar 884 de firme cu capital strain, iar cel subscris totaliza 407 milioane de lei. În euro, capitalurile au crescut la 2,1 milioane, dar s-a redus numarul societatilor cu participare straina în economia Doljului. Judetul a ramas tot pe un loc codas pe tara din punct de vedere al investitiilor straine. "În perioada 1993-1996, Doljul era printre primele pe tara ca si capitaluri atrase, ca urmare a investitiilor Daewoo. Acum, investitorii straini au ocolit zona aceasta. Situatia se va schimba în bine când va veni Ford la Craiova", a afirmat un oficial din cadrul Camerei de Comert si Industrie "Oltenia". 
Comunitate mare de afaceristi italieni Din cele 884 de societati cu capital strain aflate în functiune în Dolj, 375 sunt italiene. Aportul total de capital al italienilor este de aproape sase milioane de lei, 3,4 milioane de dolari si 1,1 milioane de euro. La mare distanta de ei se afla francezii, cu 69 de firme în Dolj, germanii - cu 52 de societati, grecii - cu 40, sirienii - cu 39 si turcii - cu 36. Abia pe la jumatatea clasamentului sunt americanii, cu numai 20 de firme în Dolj si cu capitaluri subscrise mai mult decât modice (39.500 de lei, 33.474 de dolari si 219 euro).  
De ce fug investitorii Doljul nu este prea atractiv pentru oamenii de afaceri straini din mai multe considerente. În primul rând, terenurile cu iesire la cai de acces principale nu sunt comasate. În al doilea rând, lipsesc utilitatile. Degeaba gasesc strainii terenuri care sa se preteze investitiilor lor daca nu au gaze, electricitate, canalizare, apa curenta, cai de acces normale, acestea, pentru eventualele investitii "green-field", adica de la zero. Dar daca strainii cauta un spatiu deja amenajat si conectat la utilitati, cum ar fi parcurile industriale, din nou au ghinion în Dolj, unde exista un singur parc de acest gen, si acela este plin. Gradul de fiscalizare si fiscalitate este mult mai mare decât în alte state ale UE, dar acest aspect negativ este valabil pentru toate zonele tarii, nu numai pentru Dolj. Cu toate acestea, în Vest si în Bucuresti exista cea mai mare concentrare a capitalurilor straine.  
Ce atrage strainii La capitolul infrastructura, Doljul are aeroport, are iesire la Dunare si acces la drumuri europene.
Alt aspect care ar mai putea atrage afaceristii din alte tari este forta de munca mai ieftina. Acest avantaj este de scurta durata, mai ales ca exista domenii de activitate deficitare la capitolul forta de munca din cauza migratiei catre alte state membre UE, unde salariile sunt mult mai mari.