A inceput numaratoarea inversa pentru demararea campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata. Pentru a beneficia de acest ajutor, fara penalitati, fermierii trebuie sa depuna o singura solicitare la sediile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in perioada 2 martie - 15 mai 2009. Aducerea cererii de plata in intervalul 15 mai - 9 iunie va determina penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. „APIA va transmite fiecarui fermier care a mai depus solicitare in anii precedenti o invitatie privind data la care este programat sa vina cu cererea de plata si este important ca aceasta sa fie respectata atat pentru eficientizarea campaniei, cat si pentru evitarea de catre fermieri a penalitatilor“, se arata intr-un comunicat emis de APIA.

Cine poate beneficia de acest ajutor?

Beneficiarii acestui sprijin pot fi persoanele fizice si juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar va fi acordat celui care lucreaza suprafata respectiva.
Conditia principala de eligibilitate este ca exploatatiile pentru care se solicita sprijinul sa aiba cel putin un hectar si sa fie formate din parcele agricole cu suprafata de minimum 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de 0,1 hectare. „Pentru campania 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta aproximativ 71 de euro pentru un hectar“, se arata in comunicatul emis de APIA.
Ce cuprind schemele/masurile de sprijin pe suprafata?
Schemele/masurile de sprijin pe suprafata cuprind:
- plata unica pe suprafata (SAPS);
- platile nationale directe complementare (PNDC);
- schema de plata separata pentru zahar;
- schema de plata pentru culturi energetice;
- platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii;
- platile compensatorii pentru zonele defavorizate;
- platile de agromediu.