In primele sase luni ale anului, volumul creditelor contractate de doljeni a scazut cu aproape 4%, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, volumul imprumuturilor a crescut cu peste 14%.

Diminuarile de personal si de salarii din ultima perioada si noile conditii de creditare ale bancilor comerciale (cresterea dobanzilor, micsorarea gradului de indatorare) au influentat considerabil comportamentul financiar al doljenilor. Inca de la inceputul anului, ei au fost foarte prudenti cu cheltuielile, inclusiv cu datoriile mai vechi sau mai noi. Potrivit ultimului studiu al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, in luna iunie a acestui an, in paralel cu diminuarea restantelor doljenilor catre banci, volumul creditelor contractate a scazut. Drept urmare, daca in ianuarie 2009 volumul imprumuturilor contractate in judet ajunsese la aproximativ 4,963 miliarde de lei, la sfarsitul lunii iunie 2009 acesta era de aproximativ 4,770 miliarde de lei, respectiv cu 3,90% mai putin. Asta in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, volumul imprumuturilor a crescut cu 14,43%. Aceasta tendinta de diminuare a datoriilor bancare a fost observata inca din primavara de reprezentantii bancilor comerciale. "Foarte multe persoane se tem sa se indatoreze. Din cauza instabilitatii economice se gandesc ca nu ar putea sa achite imprumutul facut", au declarat surse oficiale din una dintre bancile comerciale din Craiova.

A crescut ponderea imprumuturilor in valuta

Potrivit datelor furnizate de BNR, volumul de credite in valuta a ajuns sa fie aproximativ egal cu cel in lei.
Din cele 4,770 miliarde de lei imprumutate de doljeni pana la sfarsitul lunii iunie 2009, aproximativ 2,388 miliarde sunt credite contractate in lei si aproximativ 2,381 miliarde sunt credite in valuta.
Asta in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, din cele 4,312 miliarde de lei imprumutate pana la sfarsitul lunii iunie, 2,331 miliarde (aproximativ 54%) erau in lei si doar 1,980 miliarde (aproape 46%) erau in valuta.
45% din credite sunt pentru nevoi personale

Cele mai solicitate au fost creditele pentru nevoi personale fara ipoteca. Potrivit datelor BNR, din cele 4,770 miliarde de lei, valoarea creditelor avand ca destinatie consumul a fost de peste 2,133 miliarde, adica aproape 45%. Bancherii au explicat ca situatia se datoreaza, in principal, faptului ca pentru imprumuturile de nevoi personale este necesara cea mai putina documentatie. In plus, doljenii se tem ca ar putea ramane fara casa si se feresc de creditele cu ipoteca.