Fermierii doljeni care vor sa primeasca subventii de la UE fara penalizari mai au la dispozitie mai putin de doua saptamâni. Cu toate acestea, pâna în prezent, doar jumatate din cei programati au facut solicitari.Potrivit programului de depunere a solicitarilor pentru accesarea de subventii la hectar de la UE pentru anul 2008, cererile de sprijin financiar se depun în perioada 3 martie - 15 mai 2008. Desi s-au scurs mai mult de trei sferturi din perioada alocata acestei campanii, doljenii nu se prea înghesuie sa faca solicitari. "Pâna acum, au depus solicitari pentru plata directa 26.129 de fermieri (cam 50%), din cei aproximativ 52.000 programati, pentru o suprafata de 118.000 de hectare", a afirmat Sergiu Dragancea, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj, care a precizat ca nici macar marii fermieri nu s-au înghesuit sa depuna solicitarile - au facut-o doar 128 din 527 de persoane. Comparativ cu aceeasi data a anului trecut, numarul solicitantilor este în scadere cu 34% - cu doua saptamâni înainte de termenul-limita, în 2007, 40.000 de fermieri solicitasera deja sprijinul.  
Fara prelungiri de termene Fermierii vor putea solicita subventii pâna pe 11 iunie, dar cei care depun cererile în perioada 16 mai - 11 iunie vor fi penalizati pentru întârziere cu 1% pe zi din suma aferenta. "Anul trecut a fost primul în care s-a derulat aceasta subventie, asa ca s-a obtinut acordul de prelungire a termenului de depunere a cererii. Anul acesta nu se va mai prelungi termenul", a precizat Sergiu Dragancea.  
30% dintre doljeni au primit subventia la hectar Mult asteptatii bani aferenti subventiei pentru plata la hectar au ajuns, pâna în prezent, la 20.450 de fermieri doljeni (din 68.000 de fermieri, câti au depus solicitarile anul trecut). "Pâna pe 15 - 17 mai încercam sa mai platim subventia pentru înca 28.526 de persoane", a afirmat Sergiu Dragancea, care a explicat ca persoanele care urmeaza sa primeasca banii sunt alese de APIA central. Subventia pe hectar se ridica la 80 de euro, din care 50 de euro provin din fonduri europene, iar 30, din fonduri nationale.
Banii sunt platiti indiferent daca pamântul este sau nu cultivat, cu conditia ca terenul sa respecte normele de mediu si sa se regaseasca pe ortofotoplanurile aflate la centrele APIA din teritoriu.Banii europeni vin în cont
Fermierii care fac solicitarea pentru subventia UE trebuie sa aiba la ei buletinul de identitate, dovada ca detin un cont bancar activ pe numele lor (banii europeni vin prin virament bancar) si actele doveditoare referitoare la pamânt - proprietate, arenda, concesiune.