Activitatea de extindere a numarului de agentii si puncte de lucru ale bancilor da roade. Anul trecut, doljenii au reusit sa economiseasca in depozite la termen in lei peste un miliard de lei, cu 42% mai mult decat in anul precedent.
In Romania, 38 de institutii bancare detin autorizatie de functionare. Dintre acestea, sapte sunt sucursale ale bancilor din strainatate, iar 31 sunt banci persoane juridice romane. "In acest moment, din cele 38 de institutii bancare din Romania, 25 (adica aproximativ 65% dintre ele) sunt prezente si in Craiova", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei Judetene a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Dolj. Potrivit acestuia, avand in vedere numarul de institutii financiar-bancare prezente, in Dolj se poate vorbi de o concurenta foarte buna pe acest segment. "Numarul de unitati bancare din judet e suficient pentru a asigura o concurenta corespunzatoare, care sa satisfaca si cele mai exigente gusturi", a adaugat directorul Sucursalei BNR Dolj. Potrivit spuselor acestuia, e posibil ca in urmatoarea perioada sa nu mai apara prea multe banci noi pe piata din Craiova. Acest lucru este cauzat de faptul ca, potrivit bancherilor, o mare parte din cele care nu sunt reprezentate in Craiova nu au produse pentru populatie, ci numai pentru firme. Asta nu inseamna insa ca bancile prezente deja in inima Olteniei nu vor incerca sa-si consolideze pozitia in piata. "Pentru a gasi noi clienti si sa atraga noi depozite, bancile vor contina tendinta de extindere a numarului de agentii si puncte de lucru", a afirmat Gherghinescu.
Au crescut economiile doljenilor
Potrivit informatiilor primite de la BNR Dolj, in 2006, cele 25 de institutii bancare din Craiova au reusit sa atraga de la populatie si agenti economici depozite pe termen in lei in valoare de peste 1,12 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 42% fata de anul precedent, cand depozitele pe termen in lei s-au ridicat la peste 788 de milioane de lei noi.
1,12 miliarde de lei pozitioneaza Doljul pe locul sase intr-un top al judetelor care au atras cele mai multe depozite in lei (exceptand Bucurestiul), dupa Cluj, Constanta, Sibiu, Prahova si Brasov. In 2005, in plus fata de cele cinci judete deja mentionate in fata Doljului se mai afla si Timisul, si Bacaul. "E un lucru bun ca a crescut gradul de economisire al populatiei. Acest lucru contribuie la finantarea sanatoasa a economiei. Totodata, disponibilitatile economice mai mari ale agentilor economici ne arata ca le-a mers mai bine si ca au acumulat mai mult", a spus Gheorghe Gherghinescu.
Leul detroneaza valuta la economisire
Daca in lei populatia si agentii economici au economisit peste 1,12 miliarde de lei, valoarea depozitelor pe termen in valuta este de aproape trei ori mai mica (depozitele in valuta au fost de aproximativ 467 de milioane de lei). "In zona noastra, pentru depozite se prefera leul. Exista insa zone unde preferinta este mai ridicata pentru depozitele in valuta", a spus Gheorghe Gherghinescu. Potrivit informatiilor de la BNR Dolj, anul trecut, preferinta pentru depozitele in valuta au manifestat Bucurestiul si Constanta. "S-ar putea ca acolo sa intre mai multa valuta in tara datorita firmelor, dar si prin transferuri de bani de la cei care lucreaza in strainatate", a mai spus directorul BNR Dolj.