Volumul creditelor contractate de doljeni a scazut in ultimul an cu aproape 4%, in conditiile in care, in ianuarie 2009, volumul imprumuturilor era cu peste 30% mai mare decat in ianuarie 2008.

Diminuarile masive de personal din Dolj si scaderea dramatica a salariilor din ultimele 12-13 luni i-au determinat pe doljeni sa fie extrem de prudenti cu cheltuielile si, implicit, cu noile imprumuturi. Potrivit ultimului studiu al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, in luna ianuarie a acestui an, volumul creditelor contractate isi mentine o tendinta de scadere. Daca in ianuarie 2009, volumul imprumuturilor contractate in judet ajunsese la aproximativ 4,963 miliarde de lei, la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, nivelul imprumuturilor era de aproximativ 4,812 miliarde de lei, ceea ce inseamna o diminuare de aproximativ 3%. Asta, in conditiile in care, volumul imprumuturilor inregistrate la sfarsitul lunii ianuarie 2009 este cu aproape 32% mai mare decat cel al creditelor contractate pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008.

Doljenii continua sa se imprumute in valuta

Din cele 4,812 miliarde de lei imprumutate de doljeni pana la sfarsitul lunii ianuarie 2010, aproximativ 2,508 miliarde sunt credite contractate in lei si aproximativ 2,304 miliarde (aproape 48%) sunt in valuta.
Asta, in conditiile in care, in aceeasi perioada a lui 2008 (anul in care efectele crizei nu-si facusera inca simtita prezenta), din cele 3,768 miliarde de lei imprumutate pana la sfarsitul primei luni din an, 2,105 miliarde (aproximativ 54%) erau in lei si doar 1,663 miliarde (aproximativ 44%) erau in valuta.
Potrivit datelor furnizate de BNR, volumul de credite in valuta a ajuns sa fie aproximativ egal cu cel in lei inca de anul trecut, cand, chiar daca leul a inceput sa se devalorizeze semnificativ, doljenii au avut o perioada in care, datorita conditiilor restrictive impuse de banci, pentru a reusi sa contracteze o suma cat mai mare de bani au preferat sa opteze pentru creditele in altfel de moneda decat cea nationala. La sfarsitul lunii ianuarie, creditele in valuta ajunsesera la 2,476 miliarde de lei, adica 49,88% din volumul total de credite.

43% din credite sunt pentru nevoi personale

La inceputul acestui an, cele mai solicitate au fost creditele pentru nevoi personale fara ipoteca. Potrivit datelor BNR, din cele 4,812 miliarde de lei, valoarea creditelor avand ca destinatie consumul a fost de peste 2,052 miliarde, adica aproape 43% din credite. De altfel, imprumuturile contractate de doljeni pana la sfarsitul lunii ianuarie 2010 si avand ca destinatie consumul au depasit cu 1,38% imprumuturile contractate de agentii economici.