Din cauza crizei economice si a inghetarii pietei imobiliare, dar si pe fondul maririi dobanzilor la depozite, economiile doljenilor au crescut.

Depozitele bancare au devenit mai atractive, mai ales ca, pe termen scurt, acestea ofera solutia cea mai sigura de pastrare si de crestere a sumei depuse.
"Lumea a inceput sa fie mai prudenta. Comparativ cu alte alternative de plasament, depozitul bancar are un risc scazut. Acest risc asociat cu rate ale dobanzilor crescute a facut ca volumul depozitelor bancare sa sporeasca", a declarat Iulian Iancu, inspector in cadrul Serviciului Inspectie Bancara din cadrul BNR - sucursala Dolj.
Potrivit datelor statistice cu privire la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, furnizat de BNR - sucursala Dolj, in judetul nostru aceasta tendinta este evidenta. Daca in luna octombrie 2008 ritmul lunar de crestere, fata de septembrie 2008, pentru total depozite constituite de clientela (agenti economici si populatie) era negativ (de -0,32%), in decembrie ritmul de crestere a ajuns la 5,79%. Chiar daca in primele luni ale acestui an, ritmul de crestere s-a mentinut, doljenii nu au mai economisit la fel de multi bani si in urmatoarea perioada, in ianuarie 2009/decembrie 2008 si februarie-ianuarie ritmurile inregistrate fiind de doar 1,93%, respectiv 2,43%.
Totusi, cu asa un ritm lunar de crestere a depozitelor, doljenii au reusit sa-l depaseasca pe cel de la nivel national (in septembrie/octombrie 2008 ritmul de crestere/scadere in Romania era de -3,44%, in ianuarie 2009/decembrie 2008 de 2,04%, iar in februarie - ianuarie 2009 de 0,59%).
In conditiile in care moneda nationala s-a depreciat in raport cu cea europeana, depozitele in valuta au devenit mai atractive.
"Pe Dolj, o crestere mai accentuata a ritmului lunar s-a inregistrat pe valuta. Situatia se datoreaza unei cresteri importante a dobanzilor la euro care, de la 4% au ajuns chiar si la peste 7%", a spus Cristian Grigorie, inspector in cadrul aceluiasi serviciu din cadrul BNR - sucursala Dolj. Potrivit acestuia, cel mai ridicat ritm de crestere a fost inregistrat in ianuarie 2009 in raport cu luna precedenta (18,74%), un ritm net superior celui de la nivel national (10,31%). "Posibile cauze ale acestei evolutii au fost 'remiterile' de sume in valuta ale celor care lucreaza in strainatate si veniturile mai mari din salarii si prime obtinute la sfarsitul anului 2008", a mai spus Grigorie.