Conform datelor de la BNR, restantele populatiei si ale firmelor doljene la credite au crescut cu 51% in luna aprilie fata de martie - la imprumuturile in lei si cu 50% la cele in valuta. Teoretic, fiecare doljean ar avea, in medie, o restanta catre banci de 234 de lei.

Din ce in ce mai multe persoane fizice si juridice nu mai au posibilitatea sa isi achite imprumuturile bancare. Volumul creditelor neachitate creste vertiginos de la o luna la alta. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, recent, ultima statistica pe luna aprilie 2009, privind comportamentul populatiei si al firmelor in legatura cu bancile. Restantele doljenilor au crescut vertiginos in aprilie, fata de martie, creditele (ratele) neachitate la scadenta crescand cu aproximativ 51%, de la 71,9 milioane de lei in martie, la 108,39 milioane de lei in luna aprilie a acestui an. In cifre absolute, datoriile populatiei si ale firmelor doljene catre banci au crescut cu 36,47 milioane de lei intr-o singura luna. Potrivit informatiilor date publicitatii de BNR, in aprilie s-a inregistrat cea mai vertiginoasa crestere a restantelor la credite, din octombrie 2008 (de cand a inceput criza sa isi arate coltii si in Romania) si pana la inceputul lunii mai 2009. Este singura data de la debutul crizei cand restantele la credite cresc cu un procent asa de mare. In total, volumul creditelor in lei s-a diminuat in aprilie fata de martie, ceea ce arata ca firmele si populatia si-au mai achitat din imprumuturi, iar volumul imprumuturilor noi nu mai este asa de mare ca in alte perioade. In martie, totalul creditelor in lei era de 2,501 miliarde de lei, iar in aprilie a scazut la 2,479 miliarde de lei.

Restantele in valuta, uriase

Situatia este similara si la imprumuturile in valuta. Daca, in martie, doljenii aveau datorii catre banci neachitate la termen in suma de 28,7 milioane de lei, in aprilie au crescut cu aproximativ 50%, la 43,5 milioane de lei. Doljenii au avut preferinte pentru creditele in valuta. Exprimate in lei, acestea se apropie de imprumuturile acordate de toate bancile comerciale in moneda nationala. Astfel, in luna aprilie, valoarea creditelor in lei era de 2,479 miliarde de lei, iar valoarea imprumuturilor in valuta (exprimate tot in lei) era de 2,403 miliarde de lei.

234 de lei, datoria fiecarui doljean catre banci

Restantele la credite totalizeaza in Dolj, la finele lunii martie, aproximativ 152 de milioane de lei, cumulat pentru creditele in lei si cele in valuta. Populatia judetului este de circa 650.000 de persoane. Teoretic, fiecare locuitor al lui ar avea, in medie, o restanta catre banci de 234 de lei. Practic, nu doar
populatia are restante in crestere catre banci, ci si agentii economici. Directorul Fondului Local de Garantare Craiova (filiala a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN SA), Gheorghe Lapadat, sustine: "In cazul populatiei, cresterea asa de mare a restantelor bancare este cauzata, pe de o parte, de pierderea locurilor de munca in ultima perioada, astfel ca oamenii nu mai au de unde sa-si mai achite datoriile catre banci. Pe de alta parte, cresterea cotatiei euro in raport cu leul a condus la majorarea ratelor bancare. Nu trebuie neglijata nici cresterea ratei dobanzii la creditele
populatiei". In legatura cu firmele, restantele acestora catre banci au crescut ca urmare a crizei financiare si a limitarii creditarii. "Multor societati comerciale nu li s-au mai prelungit liniile de credit de catre banci, pentru ca nu se mai incadrau in indicatorii de bonitate, si au acumulat datorii mari fata de bugetul consolidat al statului", a precizat Gheorghe Lapadat. Acesta a mai spus ca datoriile catre banci ale firmelor au crescut si pentru ca agentii economici cer insolventa in instanta. Alt factor ar fi acela ca au crescut blocajele financiare intre firme. "Daca pana acum platile intre companii se faceau cu o intarziere de maximum 90 de zile, in prezent s-a ajuns si la 120 de zile", a mai precizat analistul citat.
"In cazul populatiei, cresterea asa de mare a restantelor este cauzata, pe de o parte, de pierderea locurilor de munca in ultima perioada, astfel ca oamenii nu mai au de unde sa-si mai achite datoriile catre banci. Pe de alta parte, cresterea cotatiei euro in raport cu leul a condus la majorarea ratelor bancare. Nu trebuie neglijata nici cresterea ratei dobanzii la creditele populatiei".
Gheorghe Lapadat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova