Imbatati de mirajul cresterii cursului de schimb al valutelor obisnuite, in luna iunie, doljenii au facut permutari in conturile de depozite bancare, schimband leul cu euro sau dolari. Datele publicate de BNR indica o scadere a depozitelor in lei si o crestere spectaculoasa a celor in valuta, in decurs de numai o luna.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat recent datele aferente lunii iunie, unde se observa un comportament atipic al populatiei din Dolj in ceea ce priveste depozitele bancare detinute. Se observa ca, in decurs de numai o luna, depozitele la termen ale populatiei Doljului, exprimate in moneda nationala, au scazut vertiginos. In acelasi timp, au crescut destul de mult depozitele in valuta. Potrivit BNR, depozitele populatiei in lei au scazut in iunie fata de luna mai cu 17 milioane de lei, in timp ce depozitele doljenilor in valuta au crescut, in aceeasi luna, cu 33 de milioane de lei fata de luna precedenta.
O posibila explicatie ar fi aceea ca doljenii si-au retras leii din banci si i-au schimbat in valuta datorita cursului ridicat al euro si dolarului, din acele perioade.
"Din cauza cursului de schimb s-au facut astfel de permutari ale economiilor. Oamenii credeau ca va creste cursul leu/euro la 5-6 lei pe un euro, din cauza zvonurilor aparute in piata si pur si simplu au vrut sa-si protejeze economiile, transferandu-le din lei in valuta", a spus pentru GdS un bancher craiovean. In iunie, cursul valutelor a "explodat". Cursul oficial al dolarului s-a mentinut la 3,4 lei, culminand la 30 iunie la 3,5617 lei pentru un dolar, potrivit BNR, in urcare de la un curs de 3,39 lei pentru un dolar la 31 mai. De asemenea, euro depasise 4,3 lei, ajungand la sfarsitul lunii iunie la 4,3688 lei pentru un euro, in urcare de la 4,17 lei pe un euro la finele lunii mai. Evolutia buna a valutelor este posibil sa-i fi determinat si pe doljenii care nu aveau depozite bancare sa fi investit leii tinuti la saltea in valute si sa-i fi plasat in banci. Asa s-ar explica si cresterea cu 33 de milioane de lei a depozitelor in valute (exprimate de BNR tot in lei, pentru facilitarea calculelor). Fenomenul cursului valutar in crestere pare sa fi cuprins si agentii economici doljeni care in iunie si-au majorat depozitele in valuta cu 3,4 milioane de lei fata de luna precedenta.

Impozitul pe dobanda i-a speriat pe craioveni

Alta explicatie a scaderii depozitelor in lei si a cresterii celor in valuta ar fi aceea ca oamenii si-ar fi putut schimba economiile din lei in euro de teama impozitului pe dobanda bancara care urma sa se introduca si chiar s-a introdus de la 1 iulie. Bancherii confirma si aceasta logica. "Probabil, oamenii s-au speriat ca le vor fi impozitate dobanzile la economii si au preferat in mod nejustificat sa retraga banii detinuti sub forma de depozite. Este posibil ca acei lei sa fi fost preschimbati in dolari sau euro. Dar tot le vor fi impozitate castigurile cu 16%, insa ei spera la castiguri din variatia de curs", a spus alt bancher craiovean.
Panica se instalase de mult printre detinatorii de depozite bancare in lei. Multi dintre acestia, in special pensionari craioveni, intelesesera gresit in lunile mai-iunie ca le vor fi impozitate depozitele cu totul, dupa cum au confirmat pentru GdS, la vremea respectiva, unii manageri de banci. Panica s-a instalat repede in piata, iar tendinta multora a fost sa renunte la depozitele in lei, pentru a-si tine economiile in euro sau alte valute. In realitate, statul impoziteaza doar castigul din depozite. Adica doar dobanda pe care omul o castiga pentru faptul ca isi pastreaza banii in banca este impozitata cu 16% si nu intregul depozit. Se pare ca unii au pus in practica temerile in iunie si si-au transformat depozite in lei in depozite in valuta, ajutati si de cresterea spectaculoasa a cotatiilor euro si dolar in comparatie cu leul romanesc.

Au crescut si restantele la creditele in valuta

Tot in luna iunie, datele publicate de BNR au aratat un comportament atipic al populatiei si agentilor economici din Dolj in profil teritorial. Daca pana in luna mai cresteau periodic restantele populatiei si ale firmelor catre banci, in special la creditele in lei, in luna iunie au crescut vertiginos restantele la imprumuturile in valuta. Cifrele publicate de BNR arata ca intr-o singura luna restantele la creditele in valuta au urcat cu 21,6 milioane de lei.
"Influenta destul de mare a creditelor restante in valuta vine de la firme. Credite mari in valuta contractate anterior de agenti economici nu au mai putut fi rambursate la termen. Nu putea sa aiba populatia o astfel de influenta intr-o singura luna, ci firmele cu imprumuturi mari in valuta", a spus un specialist de pe piata bancara doljeana. Practica bancara a aratat ca, de regula, imprumuturile in valuta contractate de populatie erau cele mai sigure, pentru ca multe sunt credite ipotecare, iar oamenii fac tot posibilul sa-si achite ratele la timp.