Cu toate ca de la inceputul anului oltenii pot accesa credite de cofinantare pentru SAPARD, cu dobanda de 5%, doar zece proiecte sunt in acest moment in studiu la banci.
In 2006, doljenii interesati de ideea unei afaceri in agricultura pot accesa Programul "Fermierul", prin care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) da bani bancilor pentru ca acestea sa ii dea mai departe agricultorilor, sub forma de credite, cu o dobanda de 5%, pe o perioada de la unu la zece ani. "Pana in acest moment, peste 250 de persoane au solicitat informatii preliminare despre Programul 'Fermierul'. Dintre acestea, 38 de proiecte au primit aviz de conformitate de la noi, in valoare totala de aproximativ 15 milioane de euro. Trei sunt pentru investitii in apicultura, doua pentru ferme de melci, iar restul pentru achizitii de utilaje", a declarat Dragomir Brumar, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Zece dintre aceste proiecte sunt deja in studiu la banca (trei la BRD si sapte la CEC), pentru eliberarea scrisorii de confort.
Dobanda va ajunge in unele cazuri la 7%
Potrivit indrumarului Programului "Fermierul", valoarea garantiei pe care beneficiarul trebuie s-o prezinte trebuie sa fie egala cu valoare creditului, la care se adauga valoarea dobanzii la creditul imprumutat pe durata unui an. Specificul Programului "Fermierul" este acela ca persoanele care nu pot inapoia creditul pierd utilajele cumparate prin credit sau ferma construita intra in proprietatea bancii. Aceasta poate cere insa Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Fondului pentru Intreprinderi Mici si MIjlocii sa garanteze 100% valoarea creditului. FGCR va percepe insa un comision anual de garantare ce variaza intre 1,5% si 2% pe an. Astfel, dobanda platita de beneficiar poate ajunge la 7% pe an. In plus, beneficiarul trebuie sa dovedeasca faptul ca detine suma echivalenta dobanzii aferente creditului.
Obtinerea unui credit prin Programul "Fermierul"
Pentru a accesa un credit, beneficiarii trebuie sa prezinte ideea de investitie in agricultura reprezentantilor DADR, care vor face verificarea prealabila a eligibilitatii investitiei. Urmatorul pas este vizita la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) sau la firmele de consultanta specializate, unde va fi intocmita documentatia pentru credit. In baza acestei documentatii, banca emite scrisoare de confort, prin care garanteaza ca, dupa ce beneficiarul incheie contractul de finantare cu SAPARD, va da creditul pentru investitie. Dosarul cererii de finantare este verificat apoi de reprezentantii Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS), pentru ca in final sa fie incheiat contractul de creditare cu banca. In functie de complexitatea proiectului, intocmirea documentatiei pentru realizarea unei investitii agricole dureaza cel putin cateva saptamani (realizarea proiectului de investitie, analiza de rentabilitate a bancii si a BRIPS, contractele, obtinerea autorizatiilor de mediu si sanitar-veterinare).
Potrivit Ordinului nr. 233/2006 al MAPDR, in 2006, cei mai multi bani vor putea fi investiti in imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole (plafonul maxim de creditare este de 750.000 de euro). Acestea sunt urmate de investitiile in sere, acvacultura si procesarea, la nivelul fermei, a produselor traditionale si/sau ecologice (plafonul maxim de creditare este de 250.000 de euro).