Dupa ce a muncit in strainatate, un doljean primeste somaj in Romania. Indemnizatia de care beneficiaza acesta se ridica la 3.300 de lei.

Potrivit legislatiei in vigoare, somerii straini sau romani indemnizati in statele UE pot veni sa-si caute un job in Romania fara sa-si piarda ajutorul. "Somerul indemnizat in baza legislatiei altui stat membru, care vine in Romania pentru a-si cauta un loc de munca, isi poate mentine dreptul la aceasta indemnizatie daca doreste acest lucru", a declarat Laura Nicolaescu, purtatoarea de cuvant a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj.
Exista insa anumite conditii care trebuie respectate. Trebuie ca inainte de plecarea sa sa se fi inscris ca solicitant al unui loc de munca si sa se fi aflat la dispozitia serviciilor de ocupare ale statului cel putin patru saptamani dupa inceperea perioadei de somaj (institutiile competente pot insa aproba plecarea acestuia inainte de expirarea termenului). În plus, trebuie sa se inscrie ca solicitant al unui loc de munca la AJOFM si sa se supuna controlului realizat in Romania.  

Cuantumul zilnic net al indemnizatiei - 28,83 euro

La AJOFM Dolj exista deja o persoana care lucrat in Spania, a intrat in somaj acolo si a solicitat mentinerea indemnizatiei dupa intoarcerea in Romania. "Cuantumul zilnic net al indemnizatiei a fost stabilit la 28,83 euro. Pentru luna ianuarie, noi platim la un curs, transmis de ANOFM (regularizat trimestrial), de 3,7479 lei", a precizat Laura Nicolaescu. Asta inseamna ca indemnizatia aferenta lunii ianuarie, care a avut 31 de zile, se va ridica, in cazul acestei persoane, la 3.349 de lei. Suma depaseste cu mult cele mai mari indemnizatii de somaj primite de doljeni in 2007 (932 de lei) si 2008 (1.020 de lei), care presupuneau niste salarii de incadrare colosale. Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, somerul respectiv isi va mentine dreptul la ajutorul de somaj pe o perioada de trei luni.

Stagiul de cotizare din Romania conteaza si in strainatate

Conform legislatiei in vigoare, si lucratorii care au fost supusi sistemului de asigurari de somaj din Romania si care solicita acordarea indemnizatiei in alt stat membru UE pot primi ajutor de somaj. Acestia trebuie sa prezinte institutiei competente din tara in care solicita acest sprijin formularul E301 (emis de AJOFM), care atesta perioadele ce trebuie luate in considerare pentru acordarea somajului. "Pana acum, zece persoane au solicitat acest formular de la AJOFM Dolj", a spus Laura Nicolaescu.
Si cei care au lucrat in strainatate, dar, dintr-un motiv sau altul, nu li s-a acordat acolo indemnizatia de somaj o pot solicita din Romania. Conditia este ca in ultimii doi ani sa fi lucrat un an (din care o perioada si in Romania).
Modul de calcul al indemnizatiei este asemanator cu cel pentru somerii care au lucrat doar in Romania. Astfel, la cei 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii indemnizatiei, se adauga, in functie de stagiul de cotizare (cel putin 3, 5, 10 sau 20 de ani), o cota de 3%, 5%, 7%, respectiv 10%. "Daca persoana care solicita indemnizatia de somaj a lucrat in Romania pentru o perioada mai mare de patru saptamani, cotele procentuale se aplica exclusiv asupra mediei salariului de baza lunar brut realizat in perioada in care si-a exercitat activitatea in Romania", a precizat Laura Nicolaescu.
Daca persoana care solicita indemnizatia de somaj a lucrat in Romania o perioada mai mica de patru saptamani, cotele procentuale se aplica exclusiv asupra mediei salariului brut, care corespunde, in tara noastra, unui loc de munca echivalent sau omolog celui pe care l-a exercitat ultima data in alt stat membru UE. În acest caz, stabilirea salariului echivalent se face pe baza contractelor colective de munca la nivel de ramura de activitate.
Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitantii trebuie sa obtina de la institutiile competente din statul UE unde si-au derulat activitatea un formular-tip. Acesta poate fi luat si de AJOFM, insa necesita mai mult timp. "Pana acum, nici o persoana care a muncit si in strainatate nu a solicitat in Romania indemnizatia de somaj in baza formularului E303", a spus purtatoarea de cuvant a AJOFM Dolj.