Preturile prea mici de pe piata externa si concurenta acerba au scos din joc producatorul de ingrasaminte din Dolj. Practic, Doljchim anunta ca vinde ingrasaminte romanilor la preturi mai mari decat in Vest. Daca acum fabricile combinatului merg din plin, in ajunul Pastelui actionariatul va decide daca mai trimite sau nu oamenii acasa.

Combinatul din Craiova si-a restrans aria de desfacere a produselor numai la piata interna, dar si aceasta va stagna in saptamanile viitoare. Doljchim, la care actionar majoritar este Petrom, a sistat exporturile de ingrasaminte din cauza concurentei acerbe de pe piata externa. Managementul companiei a preferat vanzarea pe piata locala si datorita faptului ca aici tranzactiile se perfecteaza la preturi mai mari decat dincolo de granita. "In prezent producem la intreaga capacitate si toate fabricile de ingrasaminte lucreaza. Piata noastra de desfacere este doar in Romania, pentru ca la export preturile au coborat atat de jos, incat nu este convenabil. Cererea a scazut atat de mult, incat si tari care au gazul la discretie - ca materie prima - au limitat productia de ingrasaminte", a spus directorul general al Doljchim, Dumitru Ungureanu.
Marii jucatori pe piata mondiala de ingrasaminte sunt tari precum Ucraina, Rusia, Libia si alte state arabe, in special cele care au posibilitatea obtinerii gazului natural la preturi infime. "75% din pretul ingrasamintelor este dictat de costul gazului natural folosit in procesul de productie. Tarile care au gaz ieftin produc ieftin ingrasaminte", a mai spus directorul Ungureanu. Seful de la Doljchim preciza in urma cu cateva luni ca gazele livrate de Petrom combinatului din Craiova sunt la pretul pietei, fara discounturi speciale pentru combinat. In iarna care tocmai s-a incheiat, Doljchim a oprit productia de amoniac timp de mai bine de o luna, dupa ce s-a inchis robinetul gazelor naturale de la Petrom. Combinatul consuma un milion de metri cubi de gaz pe zi, iar in luna ianuarie, in plina criza a gazului rusesc, statul a decis inchiderea productiei de amoniac, pentru a fi suficient gaz pentru consumul casnic. Aproximativ 600 de angajati au fost trimisi acasa in ianuarie si rechemati la lucru la inceputul lui februarie.

Angajatii, in asteptare pana la Paste

Perioada propice pentru vanzarea ingrasamintelor pentru agricultura locala da semne ca este pe sfarsite, asa ca productia se va diminua simtitor saptamanile viitoare. "Daca vanzarile nu vor mai merge pe piata interna, si avem semnale ca vor scadea in curand, in perioada 10-15 aprilie, inainte de sarbatorile de Paste vom decide ce vom face cu personalul: daca vor mai fi trimisi oameni sau nu in somaj tehnic", a precizat directorul.
Liderul sindical de la Doljchim, Gheorghe Baiasu, spune ca nu au existat discutii despre un nou somaj tehnic, dar "sa vedem cu ce propuneri vin. Nimanui nu-i place sa stea acasa pe bani mai putini, mai ales inainte de sarbatori. Doljchim nu este o activitate prioritara pentru actionarul majoritar, asa ca ne asteptam la orice. Sa speram ca merg vanzarile in continuare si combinatul se sustine singur".