Dolarul a ajuns ieri la cel mai inalt nivel inregistrat din noiembrie 2004, depasind pragul de 30.000 de lei, pe fondul aprecierii sustinute din pietele internationale.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru dolar un curs de referinta de 30.012 lei, cu 1,5% peste cotatia precedenta si cu 3,25% mai mare fata de nivelul de la inceputul anului.
Moneda americana a revenit pe un trend ascendent in ultimele patru saptamani, iar dinamica s-a accelerat din iunie. Terenul castigat de dolar este rezultatul exclusiv al evolutiei din pietele internationale. Incepand cu 2002, moneda americana a intrat pe o panta de scadere in raport cu leul, rezultata din schimbarea monedei de referinta utilizata de BNR si din deteriorarea raportului de schimb euro/dolar. Pe pietele internationale, euro a scazut luni la 1,2036 dolari, cel mai redus nivel atins din septembrie 2004, inainte de a reveni la 1,2050 dolari.

Analistii internationali ne sfatuiesc sa cumparam dolari

Potrivit analistilor internationali, dolarul are mari sanse sa-si continue revenirea pe pietele internationale, evolutie care se va reflecta direct in piata interna. Avand in vedere ca orice modificare a cursului euro/dolar este preluata in raportul dolar/leu, este posibila o intarire puternica a devizei americane fata de moneda nationala. Totodata, analistii internationali spun ca investitiile in dolari sunt extrem de profitabile, in special pentru cei care “arunca“ sume mari in joc.
“Oamenii cauta motive sa cumpere de dolari. Este un comert extrem de pozitiv si din profitabil“, spune Neil Mellor, analist in probleme monetare la Bank of New York, citat de Reuters.