Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a condus, dupa cum deja se cunoaste, la eliminarea taxelor vamale si pe teritoriul tarii noastre pentru produsele care circula in spatiul comunitar. Prin aceasta masura termenii de import si export pe relatia Uniunea Europeana au disparut complet din terminologia fiscala, ei fiind inlocuiti cu achizitii, respectiv livrari de produse din si catre celelalte tari comunitare. In acest mod, intreprinzatorii romani pot face achizitii de pe teritoriul oricarui stat membru al UE fara ca marfa cumparata sa fie vamuita la intrarea ei pe teritoriul Romaniei. O particularitate o reprezinta, insa, achizitiile de produse supuse accizelor nearmonizate.

Astfel de produse, desi nu sunt supuse taxarii vamale, sunt totusi taxate cu plata accizei catre bugetul statului roman. Este vorba despre cafea verde, cafea prajita, cafea solubila, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur si/sau platina si produse de parfumerie. Toate aceste produse sunt supuse accizelor nearmonizate si sunt specificate in articolul 207 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a declarat Vasilica Mihai, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Pentru a face achizitii de asemenea produse intreprinzatorii interesati trebuie sa obtina o autorizatie pentru achizitii intracomunitare. Documentul se elibereaza de autoritatea fiscala teritoriala la care este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, a adaugat seful Fiscului constantean. Autorizatia de operator inregistrat cu produse supuse accizelor nearmonizate prevazute in Codul Fiscal are valabilitate trei ani, cu incepere de la data de 1 a lunii urmatoare celei in care operatorul inregistrat face dovada constituirii garantiei in cuantumul si in forma prevazuta in autorizatie. Pe langa aceasta autorizatie, intreprinzatorii care au optat pentru cumpararea din tarile Uniunii Europene a produselor supuse accizelor nearmonizate trebuie sa depuna o garantie corespunzatoare unei cote de 3% din suma totala a accizelor aferente produselor achizitionate in anul anterior. In cazul unui nou operator, garantia va reprezenta 3% din accizele estimate aferente produselor ce urmeaza a fi achizitionate pe parcursul unui an, a mai spus Vasilica Mihai.

Garantie de 3% pentru achizitia de marfuri accizabile din UE

Tot in legatura cu aceste produse supuse accizelor nearmonizate Dan Dulliu, sef Birou Autorizari si Supraveghetori Fiscali din cadrul DGFP Constanta a afirmat: "Pentru aceste produse accizabile, provenite de pe teritoriul comunitar, plata accizelor se face in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele. In primele patru luni alte acestui an, Biroul de Autorizari si Supraveghetori Fiscali a emis doua autorizatii de operator economic cu produse supuse accizelor nearmonizate, de altfel, publicate pe site-ul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta". Potrivit sefului Biroului Autorizari si Supraveghetori Fiscali din cadrul DGFP Constanta, detinerea de produse accizabile in afara regimului suspensiv, care nu au fost introduse in sistemul de accizare conform titlului VII din Codul Fiscal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) procedandu-se la confiscarea produselor, iar in situatia in care acestea au fost vandute, se vor confisca sumele rezultate din vanzare.